Deel 10 - Genadetijd

In de voorgaande delen van deze serie hebben jullie kunnen lezen over de periode vanaf de schepping tot 1948 - het jaar waarin de huidige staat Israël werd uitgeroepen (symbolen 1 t/m 8). Voordat we verder gaan met de symbolen 10 t/m 17 staan we eerst stil bij symbool nr. 9: de genadetijd.

Wat is de genadetijd?
Vanaf het ontstaan van de gemeente van Christus tot op dit moment leven de mensen in de genadetijd. Dat betekent dat de Heere God, in Zijn oneindige liefde, ons - en alle andere mensen die in deze periode leven en hebben geleefd - de mogelijkheid heeft gegeven om een keuze vóór Hem te maken. Genade is iets wat we ontvangen, maar eigenlijk niet verdienen. De Heere God is genadig én geduldig omdat Hij zoveel van ons houdt. Het allerliefste wil Hij dat alle mensen behouden worden en voor Hem zullen kiezen (2 Petrus 3:9). Ieder mens heeft daarin een vrije keuze en we kunnen dus bewust vóór Hem kiezen of dat juist niet doen.
Tijdens de grote verdrukking (dat is de periode die na de opname van de gemeente komt; symbool nr. 11), kun je ook nog voor Hem kiezen, maar het zal op aarde dan heel moeilijk zijn voor christenen. Het is dus uiterst belangrijk om nú tot geloof te komen. Dán zul je worden bewaard voor de rampen die tijdens de grote verdrukking over de aarde zullen komen. Stel je keuze om Jezus te volgen dus niet uit, want je weet niet of je later die mogelijkheid nog wel zult krijgen.

Hoelang duurt de genadetijd nog?
Het zal waarschijnlijk niet erg lang meer duren voordat de opname van de gemeente zal plaatsvinden. Veel gebeurtenissen die in de Bijbel zijn beschreven - en die zich de laatste tijd afspelen - wijzen hierop. Het is dus belangrijk om heel bewust met onze keuze voor Hem bezig te zijn.
Het is niet vanzelfsprekend dat alle mensen die zich christen noemen, zullen worden opgenomen. Sommige mensen zeggen wel christen te zijn, maar ze hebben Jezus niet van harte lief, lezen niet in de Bijbel en leven eigenlijk zonder Hem. Zij zullen ná de opname misschien wel verbaasd zijn dat ze achterbleven op aarde. ‘Naamchristenen’ worden zulke mensen genoemd. Dan gaat het in feite net als in de gelijkenis in Mattheüs 25:1-13. Lees dit gedeelte maar eens. We leren van de vijf wijze meisjes dat het nodig is om je goed voor te bereiden op de komst van de bruidegom (de Heere Jezus). De vijf dwaze meisjes die achterbleven, kwamen er te laat achter dat ze onvoldoende waren voorbereid op de komst van de bruidegom. Jezus waarschuwt ons hiervoor uit liefde, omdat Hij zoveel van ons houdt. Daarom roept Hij ons op om waakzaam te blijven en om klaar te zijn voor Zijn komst (Mattheüs 24:42-44).

Israël
Door alles wat er sinds 1948 gebeurt in Israël kunnen we ook zien dat we in de eindtijd leven. De Bijbel staat vol met profetieën over Israël. En door goed te letten op de tekenen van de tijd wordt duidelijk dat de gebeurtenissen waar de Heere Jezus over sprak in Mattheüs 24 aanstaande zijn. Dit geldt zowel voor de gemeente als voor Gods volk Israël.

Dus… waakzaam blijven
Niemand weet wanneer de genadetijd voorbij zal zijn en de Heere Jezus terugkomt om Zijn gemeente thuis te halen. Tot dat moment mogen we de mensen die we ontmoeten het Evangelie vertellen. Soms is dit best moeilijk, maar het is wel een belangrijke opdracht die we gekregen hebben (Mattheüs 28:19). Intussen mogen we de Heere Jezus verwachten en naar Hem uitzien. We mogen tegen Hem en elkaar zeggen: Maranatha! (dit is Aramees voor ‘Kom Heer’).

Wendy Born

Vragen om over door te praten en over na te denken:

  1. Wat betekent het dat we leven in de genadetijd?

  2. Waarom is het zo belangrijk om te geloven in de Heere Jezus en hoe zou je mensen om je heen daarop kunnen wijzen?

  3. Wat vind je van de gedachte dat wij wel eens de generatie zouden kunnen zijn die de opname van de gemeente zal meemaken? Hoe kijk jij daar zelf naar?

  4. Houd je er bewust rekening mee dat de opname elk moment kan gebeuren en heeft dit gevolgen voor de keuzes die jij in je leven maakt?

  5. Welke redenen zouden er kunnen zijn dat wij als gelovigen onvoldoende waakzaam zijn?
    Hoe kun jij wakker zijn en blijven?