Image

Wordt sciencefiction realiteit?

Artikel
24 juli 2024

Een bekend genre uit de entertainment is sciencefiction. Dit zijn verhalen die vaak een mix zijn van magie (occultisme) en technologie, meestal geplaatst in een toekomst vol wonderlijke wetenschappelijke ontwikkelingen en techniek. Vaak zijn deze verhalen een doordenking vanuit de stand van techniek nu: wat als er in de toekomst nou eens… Het is letterlijk wetenschapsfictie, of in het Engels sciencefiction. Maar wordt sciencefiction ook realiteit?

Sciencefiction wordt werkelijkheid
Voorbeelden van bekende elementen uit sciencefiction die nog geen werkelijkheid zijn geworden zijn jezelf teleporteren of sneller reizen dan het licht in ruimtevaartuigen. Dat alles kan (nog) niet, maar veel andere zaken die we in sciencefiction tegenkomen zie je wel steeds meer in onze tijd gerealiseerd worden. Zo hebben we inmiddels exoskeletten die ons in staat stellen om zware handelingen met veel minder inspanning te doen. Vroeger was dit iets voor in films alleen. Ook zijn we in staat robots te maken die steeds meer handelingen kunnen verrichten. En er is een nieuwe technologie ontwikkeld: kunstmatige intelligentie (A.I.).  

Ook op het slagveld zie je technologische ontwikkelingen die de manier van oorlogvoering veranderen. Kijk maar eens naar drones. Deze kleine vliegende objecten zijn in staat om voertuigen (zoals tanks) uit te schakelen die vele miljoenen euro’s kosten. Drones zijn handig voor aanval en verkenning zowel in het open veld als in stedelijk gebied. Het IDF gebruikt in Gaza drones om te lokaliseren waar Hamas terroristen zitten en welke huizen vol zitten met explosieven. Het zijn heftige beelden maar hier zie je hoe effectief drones zijn op het slagveld.

Nu worden al deze drones en robots nog gestuurd door mensen. Maar met de komst van A.I. kan dat weleens heel snel gaan veranderen. In dit interview wordt er al gesproken over hoe het menselijk handelen in militaire technologie snel verwijderd kan worden in tijden van oorlog ten faveure van A.I. om zo de overwinning veilig te stellen. Als immers de handelingssnelheid toeneemt door gebruik te maken van A.I., dan is een besluit letterlijk al snel genomen. Sneller dan een mens dat kan doen. Dan wordt het ‘logisch’ om het menselijk handelen te verwijderen uit het proces. A.I. ontwikkelt zich daarbij op dit moment heel erg snel. Hoe meer het leert over oorlogvoering, hoe meer kennis het vergaart (denk aan eigenschappen van vijandig materieel, allerlei tactieken, vijandelijke posities, enzovoort).

Teken van de tijd
In het boek Openbaring staat de volgende tekst:  

‘En zij aanbaden de draak, omdat hij aan het beest macht gegeven had. En zij aanbaden het beest en zeiden: Wie is aan dit beest gelijk? En wie kan er oorlog tegen voeren?’
Openbaring 13: 4

Dit vers volgt na de genezing van een dodelijke wond van het beest. In Openbaring 6: 2 wordt er gesproken over een ruiter op een wit paard. De ruiter heeft een boog, en dat is een boog van een verbond, niet een boog van een pijl en boog, want we lezen niets over een pijl in dit vers. Het beest en deze ruiter zijn dezelfde persoon: de antichrist. We weten dat deze antichrist een verbond aan zal gaan met Gods volk, Israël, wat hijzelf zal verbreken. Dan zal blijken dat hij de gruwel der verwoesting is (Daniël 9: 27, Mattheüs 24: 15). In Openbaring 6: 2 staat dat de ruiter op het witte paard een kroon krijgt, die staat voor heerschappij, en dat hij uittrekt om te overwinnen. Wie zal er dan tegen hem oorlog kunnen voeren? De antichrist zal veel wijsheid krijgen die hij ontvangt van de draak. En niet alleen de antichrist wordt aanbeden, ook de draak zelf. Men kiest in die tijd duidelijk voor de satan en niet voor God.

Toename van kennis
In Daniël staat dat in het einde van de tijd de kennis zal toenemen (Daniël 12: 4). Wij zien de kennis in ons tijdsgewricht toenemen net zoals dat ook zal gebeuren in de tijd van de antichrist. Met de snelle ontwikkeling van A.I. kan het maar zo zijn dat deze technologie gebruikt zal worden in drones en robots. Robots worden nog steeds ontwikkeld en sinds kort zijn mensen erin geslaagd om menselijke huid te laten zitten op een robot zonder dat de huid daarbij kapot gaat. Robots en drones die met wapens uitgerust worden en met A.I., is kortom een ontwikkeling die helemaal geen wetenschapsfictie meer hoeft te zijn. Twee van de drie componenten - drones en robots - bestaan al. De ontwikkeling van A.I. is nog niet ver genoeg, maar de ontwikkeling hiervan gaat wel in een heel erg rap tempo.

In een artikel van de Insider wordt geschat dat aan het eind van 2024 Rusland 500.000 soldaten verloren heeft sinds de invasie in Oekraïne begon. Dit is dan nog in een strijd van mens tegen mens. Stel je nu eens voor dat er drones en robots tegenover eenzelfde menselijk leger staan. Dit machine-leger is uitgerust met A.I. die zo ontwikkeld is dat ze alle bestaande militaire tactieken kennen en zelf de slagingskans voor een bepaalde tactiek kunnen berekenen en uitvoeren. Ze werken met elkaar samen zonder enige menselijke tussenkomst. Zelfs een immens leger zoals het Russische zal, mijns inziens, niet in staat zijn om zo’n leger te verslaan. Je staat namelijk tegenover elitetroepen.
Om je een simpel voorbeeld te geven van wat nu al mogelijk is: er zijn nu al schaakrobots, die alle mogelijke zetten die een tegenstander kan doen kunnen berekenen. Het is daardoor vrijwel onmogelijk om nog een partij te winnen. Als dat straks ook op het slagveld plaats zal vinden, dan kun je zomaar uitkomen op de tekst die ik eerder aanhaalde uit Openbaring 13.

De mix van wetenschap en occultisme
Je ziet in sciencefiction vrijwel altijd een mix met het occulte, zo schreef ik al. Zaken als gedachten lezen bijvoorbeeld. Altijd zijn het bovennatuurlijke krachten die samen gaan met technologie. Dat komt in vrijwel elke sciencefiction film of serie terug. Ik denk dat de valse profeet en de antichrist van beide gebruik zullen maken. Om een beeld te laten spreken is er iets nodig dat uit het rijk der duisternis komt, en dat is mijn inziens occult. Misschien is het een hologram maar ik meen toch dat de Bijbel letterlijk genomen moet worden als er staat dat het een beeld is.

Jezus overwinnaar!
Op de vraag wie er oorlog kan voeren tegen het beest uit Openbaring 13: 4 is er een heel duidelijk antwoord: er is er Een die oorlog kan voeren tegen hem en Die hem kan overwinnen.

‘En ik zag het beest en de koningen van de aarde en hun legers bijeenverzameld om oorlog te voeren tegen Hem Die op het paard zat, en tegen Zijn leger. En het beest werd gegrepen, en met hem de valse profeet, die in zijn tegenwoordigheid de tekenen gedaan had, waardoor hij hen misleid had die het merkteken van het beest ontvangen hadden en die zijn beeld aanbeden hadden. Deze twee werden levend geworpen in de poel van vuur, die van zwavel brandt. En de overigen werden gedood met het zwaard van Hem Die op het paard zat, namelijk het zwaard dat uit Zijn mond kwam. En alle vogels werden verzadigd met hun vlees.’
Openbaring 19: 19-21

Jezus Christus staat boven alles en Hij heeft alle tegenstand en alle machten overwonnen. Hij is het Lam van God en de Leeuw van Juda. Eenieder die strijdt tegen Hem zal het afleggen (Daniël 7: 14). Er is geen overwinning mogelijk tegen de Zoon van God! A.I. kan nog zo intelligent worden, de kennis kan nog zo toenemen, het is niets als het naast Gods Zoon wordt gelegd. En Hij, Jezus, heeft ons gezegd dat Hij ons niet als wezen achter zou laten. Hij heeft gezegd dat de Trooster zou komen, de Heilige Geest, en Hij is gekomen (Johannes 14: 15-17, Handelingen 2: 1-13). En het is de vervulling met de Heilige Geest die het mogelijk maakt om weerstand te bieden tegen alle verleidingen en tegen de tegenstander van God.

En juist daar zie je het aan ontbreken in de gemeente van Christus. De vervulling van de Heilige Geest is nodig om Jezus te kennen en Hem te verheerlijken. Het is essentieel om het Woord van God levend in ons te laten worden. Dan is dat Woord niet de letter of een grote hoeveelheid kennis, maar is het in ons en kunnen wij het gebruiken zoals Jezus dit zelf ook gebruikte toen Hij verzocht werd door de duivel (Mattheüs 4: 4, 7, 10). Dat is ook voor ons mogelijk, omdat wij van de Enige Waarachtige God de Heilige Geest hebben ontvangen. Wat een genade en wat een wonder! Wie is aan onze God gelijk? En deze God is geen fictie. Jezus is echt en Hij zal blijven bestaan, de alfa en de omega, het begin en het einde. Hij is het waard. Hij is alles waard.

Dank U Vader voor Uw Zoon.  

Thijs van Gils  

Thijs van Gils is een nieuwe auteur voor Het Zoeklicht. Zijn interesses liggen op het gebied van technologie en A.I. (kunstmatige intelligentie of Articificial Intelligence). Thijs is in het dagelijks leven werkzaam in de IT en vader van groot gezin. Voor meer van hem kijk je op zijn site.

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.