Image

Word wakker sluimerend christelijk Nederland!

Opinie
10 oktober 2024

Zondag en maandag jl. waren belangrijke gedenkdagen. Zondag 6 oktober 2024 was Israëlzondag in veel gemeenten in Nederland en maandag 7 oktober 2024 was het één jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas op een brute en onverwachte manier het zuiden van Israël aanviel. Als start van alle herdenkingen die er rondom 7 oktober in Israël en vele andere landen werden gehouden, had terreurorganisatie Hamas maandagochtend al raketten afgevuurd op Israël. Eén van de Israëlische gijzelaars is hierbij gedood.

Heb je Israëlzondag gevierd in jouw gemeente? Dat is heel fijn. Israëlzondag staat één keer per jaar op de kerkelijke kalender in Nederland. Gemeenten nodigen een spreker uit die een Bijbelse boodschap over Israël en het Joodse volk brengt. Het Israëlkrantje en misschien ook wel andere Israëlmagazines worden neergelegd. Na afloop gaan we weer naar huis, we sluiten de deur en dat was het dan weer.
Aan de ene kant is het goed dat er een Israëlzondag is, want helaas is deze in veel gemeenten reeds afgeschaft. Dat terwijl juist een Israëlzondag een startpunt kan worden om als gemeente verantwoordelijkheid te gaan nemen als het gaat om Israël en het Joodse volk. Dit is dringend nodig in deze tijd. Aan de andere kant is het jammer dat een speciale Israëlzondag georganiseerd moet worden. Zou het niet altijd en als vanzelfsprekend een plek in onze gemeentelijk leven moeten hebben?

Slappe houding?
Hoe zou onze Heere God naar dit alles kijken? Wat zou Hij hiervan vinden? Ik denk dat Hij heel veel verdriet heeft over de slappe en lauwe houding van gemeenten tegenover Zijn volk. In Zijn Woord lees je daar zoveel over en juist als je het leest en als je het weet, zouden we ons dan niet moeten schamen?

‘Uw Bewaarder zal niet sluimeren. Zie, de Bewaarder van Israël sluimert noch slaapt. De Heer is uw Bewaarder’ (Psalm 121).

De Bewaarder van Israël sluimert noch slaapt. Moet dit niet onze houding ten opzichte van Israël en het Joodse volk zijn? Zowel persoonlijk, maar zeker ook in de gemeenten in Nederland. We moeten wakker worden uit onze sluimer en vol passie en vuur opstaan tegen de misleiding die er gaande is omtrent Israël, want misleiding is gaande over Israël op allerlei terrein. Zouden we niet biddend het Woord van God moeten openen en vooral de profetieën moeten bestuderen? Tegelijkertijd betekent liefde voor Israël en het Joodse volk niet automatisch dat alles wat Israël doet onze goedkeuring heeft.

Openheid
Juist nu na 7 oktober 2023 is er zo’n grote openheid onder Joodse mensen wereldwijd. Ik weet dat uit eigen ervaring als veldwerker onder het Joodse volk. Ze hunkeren naar troost en bemoediging, ze hunkeren naar de liefde van God, die ze nog steeds kunnen vinden in een persoonlijke relatie met en persoonlijk geloof in Messias Jezus. Vorige week verwoordde een Joodse man die we spraken in Duitsland het kernachtig: ‘Joden en Israël zijn altijd de bad guy, ze krijgen overal de schuld van. Dat was in het verleden zo, dat is nu zo en dat zal zo blijven’. We mochten hem vertellen dat God van hem houdt en dat God niets liever wil dan een persoonlijke relatie met Joodse en niet-Joodse mensen aangaan. Hij was aangedaan door deze woorden, de uitdrukking op zijn gezicht werd zacht en hij wilde graag twee Ivriet (modern Hebreeuws) Nieuwe Testamenten hebben. Hij gaf ons een hand en bedankte uitbundig voor de troostvolle woorden. Het geloof is uit het gehoor en het gehoor door het Woord van God (Romeinen 10:17).

Kans
Jij als gelovige die de Heer Jezus kent, maar ook onze gemeenten in Nederland hebben een gigantische verantwoordelijkheid ten aanzien van Israël en het Joodse volk. Het merendeel van de Bijbel gaat over Israël. Helaas zijn voor velen echter Israël en het Joodse volk verdreven naar de verre uithoeken van ons hart. Ze staan in de marge en soms doen ze er helemaal niet meer toe. Maak Israël onderdeel van de visie en beleid van gemeenten, is mijn pleidooi. Israël moet onderdeel zijn van de dienst en onderdeel in de voorbede in het gemeentelijk en persoonlijk gebed. Als we Jezus Christus, Die Joods was, van harte liefhebben dan hebben we ook Joodse mensen lief.

Ira Stam