
Week van de Lentekriebels 2025 - je uitspreken helpt (een beetje)
Vandaag begint de Week van de Lentekriebels. De week, georganiseerd door Rutgers, heeft als doel om het gesprek te voeren over seksualiteit, weerbaarheid en grenzen. Dit jaar doen minder scholen mee dan andere jaren (36% tegenover meer dan 40% in 2022). Ophef is er de oorzaak van, zo wordt duidelijk in onderzoek. Je uitspreken helpt, ook al is het maar een beetje.

Ik zeg expres een beetje, want hoewel er minder scholen meedoen is er ook weer niet zoveel anders. Zo is er niets veranderd aan het lesmateriaal van Rutgers zelf dat ze beschikbaar stellen voor de Week van de Lentekriebels. Ook de site voor de Week is voor een groot deel nog hetzelfde en iets als het Lentekriebels-lied is ook gewoon nog op te vinden, zoals ieder jaar.
Wat er wel veranderd is, is de manier waarop de Week van de Lentekriebels wordt aangevlogen. Zoals we al in de laatste Actualiteiten Podcast hebben besproken is er nagedacht over wat ze hoe communiceren. Zo is er op de site van de Week van de Lentekriebels nadrukkelijk veel aandacht voor de communicatie met ouders vanuit de scholen en is de katholieke organisatie ‘Civitas Christiana’ (die een groot tegenstander is van de Week van de Lentekriebels), dit jaar voor het gerecht gedaagd door Rutgers in een kort geding om wat ze beweren. Dat zou ‘onjuist en ongefundeerd’ zijn.
Een ander duidelijk voorbeeld waaruit blijkt dat er over de communicatie van de Week van de Lentekriebels is nagedacht is het tijdstip van deze week. In de regel is deze week altijd begin maart. Vorig jaar werd de Week van de Lentekriebels uitgesteld in verband met de ramadan. Dat werd toen ook zo gecommuniceerd. Daar kwam heel veel weerstand op vanuit de samenleving. Daar heeft de organisatie van geleerd, want dit jaar stellen ze de Week van de Lentekriebels om dezelfde reden wederom uit (ze beginnen vandaag na het einde van de ramadan), maar je hoort er nergens over.
Ook is er meer aandacht voor diversiteit gekomen, want we lezen op de site nu ook van de mogelijkheid om christelijk materiaal te gebruiken als ‘Wonderlijk gemaakt’ van het Driestar College, in plaats van enkel het toch wel zeer progressieve materiaal van Rutgers zelf.
Je uitspreken helpt dus, een beetje. Het aantal scholen dat meedoet neemt af, de organisatie bindt in (al is het dan vooral op het vlak van communicatie) en er wordt meer verschillend materiaal aangeboden dan andere jaren. Hoe belachelijk we ook worden gemaakt, hoe moeilijk het soms ook is: blijf dus volhouden en sta voor het goede!
Laat het met ons zijn zoals we al in de podcast aangaven uit Opb. 22: 11: ‘En wie rechtvaardig is, laat hij nog meer gerechtvaardigd worden. En wie heilig is, laat hij nog meer geheiligd worden.’
Roelof Ham
Bron: NOS
Wil je helpen deze content mogelijk te maken? Je kunt ons werk steunen door een gift te geven.