Image

Verbod op vlaggen en controle op Israëlische 'propaganda'

Artikel
15 juli 2024

Linkse extremistische woke-groepen krijgen een steeds onguurder randje. Zo lazen we de afgelopen week over de groep 'Queer Amsterdam' die tijdens een herdenking rond het homomonument (de Pride Walk) geen Israëlische vlaggen daarbij dulden. Daar kwam gisteren het bericht overheen van een pro-Palestina groep ‘Nijmegen4Palestina’ die mensen tijdens de Nijmeegse vierdaagse gaat aanspreken als zij Israëlische ‘propaganda’ (dixit deze beweging zelf) meedragen.

De groep Queer Amsterdam oogstte voor haar statement geen lofbetuigingen. Integendeel. Zelfs burgermeester Halsema vond dit te ver gaan en liet dat ook merken op sociale media. Het was in ieder geval verre van inclusief en zeker niet divers, iets wat toch het motto van de lhbti-beweging is. Uiteindelijk leidde de ophef ertoe dat de groep zich terugtrok uit het evenement. In hun begeleidend statement staat dat ze niet wilden dat de Pride Walk overschaduwd zou worden door dit voorval, maar dat dit tegelijkertijd te belangrijk is om zomaar te laten schieten. 

De extremisten van Nijmegen4Palestina doen er nog een schepje bovenop. Zij zijn van mening dat niet iedereen welkom is op de Vierdaagse: ‘IDF-terroristen die genocide plegen in ieder geval niet.’ Deze uitspraak gedaan door de woordvoerder van de beweging, is verschrikkelijk. Zij is onwaar en ongefundeerd. Van nuance is totaal geen sprake. Toch wordt het wel even gezegd. Dat terwijl er al decennialang geen Israëlische soldaten meer meelopen in de mars, zelfs geen veteranen. Er zijn nog enkele burger-deelnemers met een Israëlisch paspoort, maar over hun uitdossing en/of het dragen van symbolen is niets bekend. Politieke statements zijn sowieso verboden tijdens de Vierdaagse, aldus de organisatie. Toch voelen de actievoerders zich geroepen om een ‘geweldloze burgerwacht’ te laten rondgaan die mensen moet gaan aanspreken. Draagt iemand iets dat onwelgevallig is in de ogen van dit schorriemorrie, dan worden ze verzocht de stad te verlaten. Hoezo vrijheid van meningsuiting? 

Duiding
De inhoud van dit artikel is op zich al schokkend genoeg om op zichzelf vermeldenswaardig voor onze site te zijn en toch willen we er nog iets meer over schrijven. Dit alles past namelijk in de trend van steeds meer en steeds openlijker antisemitisme, anders kunnen we dit toch niet noemen. En dat is griezelig. Niet zozeer in het feit dat linkse-extremistische woke-groepen dit roepen - dat was en is te verwachten - maar wel dat het allemaal zomaar kan en dat er nauwelijks tegenop getreden wordt. Zo wordt er geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld, worden geen boetes uitgedeeld, de politie staat niet op de stoep bij mensen die dit soort zaken roepen… Het kan en mag kennelijk allemaal maar. Ja, in Amsterdam klinkt er een foei van de burgermeester en gelukkig kent de organisatie van de Pride Walk nog enig zelfreinigend vermogen, maar het blijft zorgelijk dat dit allemaal kan in ons land. Als symbolen er niet meer mogen zijn en mensen zich niet vrij voelen om zich te uiten (omdat er dreiging aan hangt van anderen), dan is een aantasting van onze grondwettelijke vrijheden. Dan is het maar een kleine stap naar het verbieden van mensen, in dit geval de Joden. Iedereen met ook maar een greintje historisch besef, zal dit moeten laten huiveren. En laat je daarbij niet misleiden door retoriek als dit is gericht tegen het ‘zionisme’ en wat dies meer daarbij geroepen wordt. Dit alles is gefundeerd in Jodenhaat en Jodenhaat alleen en dat hier geen oog voor is vanuit vele autoriteiten en overheden, doet ons vrezen voor de toekomst. 

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.