Image

UNRWA toch niet zo neutraal…

Opinie
07 augustus 2024

Maanden geleden maakte het Israëlische leger (IDF) bekend dat er medewerkers van de UNRWA - de VN-organisatie speciaal belast met hulp aan de Palestijnen - betrokken waren bij de verschrikkelijke terroristische aanslag van 7 oktober door Hamas. De beschuldiging werd destijds fel bestreden, maar nu blijkt: het was volledig terecht.

Dat er vuur was bij de rook, bleek al toen direct 12 medewerkers op non-actief werden gesteld en een aantal zelfs op staande voet ontslagen op het moment dat het bericht naar buiten kwam. Een aantal landen zegden (tijdelijk) hun steun aan de organisatie op. Tegelijkertijd voelden velen zich geroepen de UNRWA te verdedigen en het IDF te beschuldigen van propaganda en het bewust zwart willen maken van de VN-organisatie. De Franse oud-minster Catherine Colonna deed zelfs onderzoek en concludeerde publiekelijk: het zit wel goed met de UNRWA. Niks mis mee. Nee, Israël had de procedures niet gevolgd en er waren geen bewijzen geleverd voor wat er beweerd.

Hier bij Het Zoeklicht hebben wij al meerdere keren aangetoond dat de UNRWA, net als haar moederorganisatie de VN, geen neutrale speler is en dat de organisatie bol staat van het antisemitisme. Dit wordt nu opnieuw onderbouwd door de slotconclusie van het onderzoek van de VN zelf naar de beschuldigingen. Het heeft maanden geduurd, maar de conclusie is duidelijk: er waren medewerkers van UNRWA betrokken bij 7 oktober. Daarbij is de officiële verklaring nog wollig geformuleerd, maar ondertussen zijn er meerdere medewerkers van UNRWA op straat gezet en dat spreekt luider dan welk woord ook zou kunnen. 

Dit alles laat opnieuw weer zien dat in deze oorlog niets is wat het lijkt en dat alles draait om beeldvorming en manipulatie. Ga maar na: dit bericht is verder nauwelijks opgepakt in de media. Het gevolg is dat bij mensen blijft hangen dat UNRWA deugt en het IDF vals is, terwijl dat niet de werkelijkheid is. De VN heeft het wat dat betreft slim gespeeld door er zoveel tijd overheen te laten gaan voordat er conclusies werden getrokken en nu de conclusie er is, daar zo weinig mogelijk bombarie over te maken.

Maar dat mag geen excuus zijn voor de media. Zij weten ook hoe het werkt en zij zijn zelf verantwoordelijk voor hoe ze met deze manipulatie omgaan. Dat zij de keuzes maken die ze maken is dan ook veelzeggend. Het is voor ons het bewijs dat we ons midden in een geestelijke strijd bevinden die woedt rondom Gods volk.

Roelof Ham

Bron

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.