
Syrië, de terugkeer van het kalifaat en christenvervolging
Nog maar enkele weken na de verschrikkelijke slachting onder minderheden in Syrië bereiken ons berichten dat christenen het zwaar hebben in het land. Er komen geluiden van discriminatie en bedreiging. Het lijkt de eerste aanzet om het land te zuiveren van haar lange christelijke traditie. Afghanistan dient daarbij als voorbeeld en inspiratie.

Christelijke begraafplaatsen worden vernield, christenen worden bedreigd, hun lonen worden niet uitbetaald. Zomaar drie zaken die zich op dit moment in het ‘vrije’ Syrië voordoen. Daarnaast blijven de geruchten hardnekkig over het feit dat ook christenen worden vermoord, naast andere minderheidsgroepen als Alawieten, Druzen en moslim die niet aan de islamistische opvattingen van de voormalige strijders voldoen. Het probleem hierbij is echter dat door de gebrekkige informatievoorziening harde cijfers en bewijzen ontbreken.
Afghaans model
De gang van zaken doet erg denken aan de werkwijze van de Taliban in Afghanistan. Dat is niet verbazingwekkend, want steeds meer wordt duidelijk dat er nauwe banden zijn tussen het regime in Afghanistan en de nieuwe regering in Syrië. Zo was de overwinning op Assad eind vorig jaar mogelijk door steun van de Taliban, die strijders leverde en duizenden rebellen trainde voor de Syrische leider Al-Sharaa, beter bekend als Al-Julani. Zij spelen ook een rol in de onrust van dit moment. In het beste geval heeft de nieuwe leider van Syrië daarbij zijn eigen troepen niet in de hand, in het slechtste geval laat hij het toe of zit hij er zelfs achter, omdat het in zijn straatje past.
Opkomst nieuw kalifaat?
Volgers en kenners van de regio vrezen voor de toekomst. Zij zien plannen werkelijkheid worden om opnieuw een islamitisch kalifaat op te richten met als kern Afghanistan en Syrië en eventueel later (onder andere) ook Irak en Somalië en Soedan. En o ja, de Europese Unie heeft bij monde van Ursula von der Leyen, zesmiljard Euro toegezegd voor dit regime in Syrië.
Ondertussen zitten in het noorden van Syrië nog letterlijk tienduizenden islamistische strijders en hun vrouwen en kinderen vast in grote kampen. De Koerden bewaken deze met steun van de VS. Als de VS haar steun intrekt, zoals gepland is, zullen deze kampen leeg moeten en deze tienduizenden vrij komen. Er is vrees dat zo de volgende generatie van extremistische strijders en terroristen wordt binnengehaald. De Taliban heeft - niet onverwachts - al aangegeven duizenden van deze kampbewoners op te willen nemen. Los daarvan zullen er nog vele duizenden zijn die zomaar vrij zullen komen. Zoals in dit artikel al duidelijk wordt, is de haat bij deze lieden groot en zijn de islamistische ideeën niet weg. Ook dit is potentieel een groot probleem.
Bron: Christian Post
Wil je deze content helpen mogelijk maken? Je kunt ons werk steunen door een gift te geven.