Image

Sinisering van religie. Hoe China vrij geloof onderdrukt

Artikel
08 oktober 2024

China zet meer en meer in op ‘sinisering’ van religie en geloof. Dit is een 'zachte' vorm van onderdrukking waarbij geloof wordt uitgehold en omgevormd zodat het alle kracht verliest en onder volledige controle van de staat komt.

Sinisering
Sinisering is het proces waarbij de communistische partij van China (CCP) aangestuurd door Xi Jinping het Chinese religieuze landschap definitief wil omvormen, zodat het in lijn komt met de idealen en overtuigingen van de partij. Het is kortom de onderwerping van religies aan de CCP. Dit gaat met behulp van wetgeving en het opzetten van alternatieve, door de staat gereguleerde religieuze organisaties die de ideologie van de Chinese communisten in alle geledingen doorvoeren en hoog houden. Het christendom, maar ook het boeddhisme, taoïsme en de islam worden erdoor getroffen. 
Elke vorm van religie die niet wil conformeren aan sinisering wordt verboden en wat er nog wel overblijft wordt verder onder de vleugels van de partij gebracht. Zo worden er op sleutelpositie figuren neergezet die loyaal zijn aan de CCP en waar zij voor staan, worden gebedshuizen aangepast aan de voorschriften van de communistische dictatuur en wordt de propaganda van de CCP ingevoerd in de religieuze documenten en teksten. Zo ontstaat een vorm van indoctrinatie die over tijd de communistische partij ook in de religieuze levenssfeer absolute macht moet geven. 

Sinisering is een verandering ten opzichte van het vroegere beleid van de CCP. Dat beleid was gericht was op de vernietiging en de gewelddadige onderdrukking van religie. China is immers officieel een atheïstische staat en naar goed marxistisch gebruik ziet zij religie als iets negatiefs, iets dat mensen onder de duim houdt. Toen echter bleek dat religie niet zomaar uitgeroeid kon worden, besloot de partij het over een andere boeg te gooien. In plaats van uitroeiing werd totale controle nu het doel. De hoogste loyaliteit van gelovigen moet niet liggen bij hun religie - voor christenen bij God de Vader en de Heer Jezus Christus - maar bij de communistische partij en haar leider (nu Xi Jinping).

Protestantse christenen in China
In de praktijk komt deze sinisering neer op bijvoorbeeld het verwijderen van uiterlijke tekenen van geloof op kerken. Zo werd in een bepaalde Chinese provincie op last van de overheid een kruis van een kerk gehaald, omdat het valgevaarlijk zou zijn. In andere kerken worden religieuze afbeeldingen en symboliek vervangen door communistische partij-slogans en/of portretten van Xi Jinping en Mao Zedong. Zo zijn er voorbeelden bekend van kerken waar eerst een Bijbeltekst te vinden was boven de ingang van het gebouw of de zaal, maar waar nu gedwongen propaganda-slogans voor de CCP prijken. Een ander extreem voorbeeld is een uitgelekte foto waarop duidelijk te zien is hoe in een kruis de afbeeldingen van Xi Jinping en Mao Zedong zijn aangebracht. 

Kerken die niet willen conformeren (zoals de beweging van de huiskerken) moeten ondergronds gaan. Deze kerken hebben het zwaar: ze worden voortdurend met sluiting bedreigd, hun leiders worden regelmatig opgepakt en ze worden gemonitord door de veiligheidsdiensten. Kinderen onder 18 mogen helemaal niet geconfronteerd worden met religie in China, dus een zondagsschool bijvoorbeeld is hoogst illegaal en moet in het diepste geheim plaatsvinden.

Voorbeeld
Dit alles lijkt misschien iets dat in een land als Nederland en op een continent als Europa onmogelijk is. Wij zijn immers vrij en democratisch en worden beschermd door een grondwet met principes als godsdienstvrijheid en scheiding van kerk en staat. Dit zal ons niet overkomen. Maar denk dan nog eens een keer na, want ook wij zijn niet gevrijwaard van dit soort vormen van druk. Nee, op de wijze van CCP in China zal het niet gaan, maar ‘zachtere’ vormen van verdrukking als sinisering zijn wel degelijk mogelijk.
Zo kan ook in ons land of via de Europese Unie wetgeving worden ingevoerd die onze vrijheid van geloven aan banden legt. De rechtszaak tegen de Finse Räsänen is een voorbeeld van een proces met potentieel verstrekkende gevolgen voor ons geloof en hoe we dat publiekelijk mogen uitdragen en beleven. In Nederland ligt de homo- en genderconversiewet voor in de kamers en ook deze wet kan veel invloed hebben op de vrijheid van kerken, voorgangers en ouderlingen. Er gaan op dit moment zelfs stemmen op om een wet te maken waarbij de overheid toeziet op het religieuze onderwijs dat gegeven wordt in kerken, synagoges en moskeeën. Dit om te voorkomen dat extremisme van met name islamisme wordt geleerd, maar vanwege de grondwet en het gelijkheidsprincipe komt de overheid dan ook achter de deur kijken van onze christelijke gemeenschappen. Wat betekent dit voor onze vrijheid? 
Maar denk tevens aan de druk vanuit de samenleving om gelijk te denken aan de wereldse normen van de maatschappij. Die druk tot conformeren is nu al aanwezig en die wordt steeds groter en sterker. Wat als je straks ontslagen kunt worden of een promotie misloopt omdat je anders denkt over transgenderisme of omdat je overtuigd bent dat Jezus de enige weg tot God en het leven is? 

Dit is dan geen harde vervolging of verdrukking met (lijf)straffen, gevangennemingen en wat dies meer zij, maar deze zachtere druk(middelen), kunnen net zo effectief zijn. Kijk maar naar China. Het is aan ons om ons daarvan bewust te zijn, om ons er tegen te wapenen én om te blijven staan voor wat de Waarheid is: het evangelie van Jezus en de kracht daarvan in Hem die het Lam van God is dat de zonde van de wereld wegneemt!

Bron: Sinization of religion: China's coercive religious policie