Image

Satanisme gaat door: tweede abortuskliniek satanskerk geopend

Opinie
19 oktober 2024

Afgelopen week was er het bericht dat The Satanic Temple (TST) een tweede abortuskliniek opent, ditmaal in Virginia. Ze bieden daar rituele abortussen aan met behulp van medicatie en begeleiding op afstand. Een aantal grote Nederlandse christelijke media werden wakker en pakten het bericht op. Sommigen daarvan vonden het allemaal maar opgeblazen sensatiezucht. We moesten het wel in het juiste licht blijven zien. 

Wij van Het Zoeklicht schreven al bijna een jaar geleden, op 27 november 2023, over de TST en de rituele abortussen, toen nota bene de Cosmopolitan(!) er aandacht besteedde in haar blad. Het ging toen nog over de eerste abortuskliniek van de TST in New Mexico, die een paar maanden daarvoor was geopend. Deze kliniek is er tot op de dag van vandaag nog steeds. Zij draagt de naam ‘Samuel Alto’s Moms Satanic Abortion Clinic’ en heeft al meer dan 90 abortussen begeleid. Nu komt er dus een tweede kliniek aan de andere kant van de VS.

Satanisme is geen onschuldig puberaal gedrag
In ons land werd het bericht van deze tweede kliniek dus door verschillende andere media opgepakt. En daarmee kwam ook de relativering. Zo werd in één analyse gesteld dat dit hele gebeuren wellicht allemaal een tikkeltje minder demonisch en duister was dan sommigen dachten. Satanisme moet je namelijk meer zien als een tegenbeweging op het christendom, waarin niet satan maar het zelf wordt aanbeden. Satanisten geloven niet eens in satan. Ze geloven in zichzelf alleen en deze abortusklinieken moeten in dat licht vooral begrepen worden als een provocatie van ‘puberale relschoppers’. 

Persoonlijk vind ik het nogal wat om het nieuwsfeit van satanische abortusklinieken te omschrijven 'puberale relschopperij', als je weet dat er via deze weg al meer dan 90 abortussen zijn uitgevoerd. Dat betekent immers dat er meer dan 90 ongeboren levens beëindigd zijn en meer dan 90 vrouwen door deze verschrikkelijke procedure zijn gegaan. Noem dat maar puberaal relschoppen… 

Het satanisme moet niet onderschat worden en het wegzetten als ‘rellerig en puberaal atheïsme’ doet dat wel. Het is ten eerste een badinerende voorstelling van wat gezien moet worden als een volwaardige religie met eigen overtuigingen, rituelen, feesten en gemeenschappen en ten tweede een ontkenning van de ernst van wat in satanische groepen gebeurt. Want hoewel het inderdaad de religie van het zelf is, wordt er wel degelijk ook het bovennatuurlijke gezocht. Zo zijn er magische rituelen om mensen te vervloeken, wordt er geprobeerd rituele deals te sluiten met demonen, wordt er aan seks- en bloedmagie gedaan waarbij middels perverse seksuele rituelen en bloed (levenskracht) de machten van de paranormale wereld worden gemanipuleerd, en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Ook het ritueel dat gebruikt wordt bij een abortus is verre van te omschrijven als ‘rellerig en puberaal atheïsme’. In het eerdere artikel hierover schreven we daar al over: 

Op de eerder genoemde site van de Comsopolitan wordt ook uitgelegd hoe zo’n abortusritueel in zijn werk gaat. Bij de eerste stap kijkt een vrouw in een spiegel en focust ze zich op zichzelf. De nadruk moet namelijk komen te liggen op de verantwoordelijkheid naar jezelf. Dat is het enige dat telt. Vervolgens haalt ze een paar keer diep adem en zegt: ‘Iemands lichaam is onschendbaar, onderworpen aan je eigen wil alleen.’ Nadat de vrouw het middel heeft genomen moet zij opzeggen: ‘Overtuigingen moeten overeenkomen met je beste begrip van de wetenschap over de wereld. Je mag de wetenschappelijke feiten niet verdraaien om je eigen overtuigingen te rechtvaardigen.’ Als dan uiteindelijk de procedure afgerond is, focust de vrouw zich weer op de spiegel en haar eigen spiegelbeeld. Het ritueel wordt afgesloten met het opzeggen van: ‘Door mijn lichaam, mijn bloed; door mijn wil is, is het volbracht.’ 

Actievoeren
Dat de abortusklinieken van de TST deels een vorm van actievoeren zijn is een juiste analyse, maar het is tegelijkertijd niet meer dan een deel van de verklaring. Het is waar dat de TST de opzet heeft om abortus onderdeel te maken van haar religieuze leven middels een ritueel, zodat een abortus dan valt onder de vrijheid van godsdienst en dus niet door de overheid beperkt mag worden. Maar dat maakt het daarmee nog niet minder heftig of ernstig wat er gebeurt. Het gaat hier om daadwerkelijk abortussen waarbij leven beëindigd wordt. Rituele abortussen vanuit het satanisme. Laat dat eens op je inwerken. Rituele abortussen, omdat ze passen bij een religieuze levensovertuiging.
Dit maakt het zoveel meer dan een provocatie. Een provocatie is je publiekelijk verkleden als een demon en schreeuwend door de straat rennen tussen het winkelend publiek. Een provocatie is met een pentagram zwaaien op de stoep voor een kerk. Een rituele abortus gaat vele stappen verder en het is geworteld in het wezen van de overtuigingen van de religie van het satanisme. 

Satanisme is niet het product van de fouten van de kerk
Ook las ik dat satanisme het product is van de eerdere fouten van de kerk. Het zou een reactie zijn van opstandelingen en provocateurs, die als ‘geuzennaam’ en als eerste provocatie zichzelf ooit satanisten hebben genoemd om zo christenen te pesten en de gevestigde orde te irriteren. Dat is volgens mij een grote onderschatting van de beweging van satanisten. Alsof satanisten vandaag de dag nog zo boos zijn op de velen die eeuwen geleden gedood zijn door kerk op de beschuldiging van satanisme, dat ze daarom satanist worden. Totale onzin. Geen mens wordt daarom satanist. Het is hooguit een argument dat na de keuze om satanist te worden, ‘achteraf’ erbij wordt gehaald om extra te bevestigen wat men al gelooft.
Satanisme is een eigen religie met overtuigingen, feesten, gemeenschappen en rituelen en dus veel meer dan een tegenbeweging, veroorzaakt door de kerk zelf. Dit frame vertekent waarmee we te maken hebben.

Als gemeentepredikant heb ik gezien hoe satanisme mensen kapot maakt en beschadigt. Ik heb gezien hoe mensen die daarin hebben vastgezeten totaal in de vernieling raakten, hoe ze demonisch belast waren en zelfs bezeten, hoe er mentale problemen waren en hoe vaak bijvoorbeeld verslavingen in de beweging werden opgedaan en verergerden. Dat is waarmee van doen hebben. Dat de TST abortussen in overeenstemming ziet met haar religieuze overtuigingen, behoort dan ook niet te verbazen: het behoort tot de kern van haar overtuiging en is veel meer dan zomaar een provocatie. Juist dat maakt dit zo schokkend. 

Roelof Ham