Relatie kerkgang en scheiding blootgelegd
Het CBS en het NIDI publiceren op korte termijn een onderzoek waarin onderzocht is hoe het zit met scheidingspercentages onder religieuze mensen. Wat blijkt? Hoe trouwer stellen religieuze samenkomsten bezoeken, hoe minder men scheidt. Ook de relatie met de omgeving waarin het stel leeft en beweegt is opvallend, want hoe religieuzer de omgeving hoe lager eveneens de frequentie waarmee stellen scheiden.
Er blijkt zelfs een rechtstreeks verband te zijn tussen de frequentie van kerkbezoek en scheidingsprecentages. Stellen die wekelijks een kerk bezoeken scheiden 49% minder dan stellen die niet religieus zijn. Bij maandelijks bezoek is dit percentage 25% lager. Mensen die zichzelf als religieus betitelen, maar niet naar een gebedshuis gaan scheiden slechts 15% minder.
Een ander opvallend resultaat is dat binnen hechte religieuze gemeenschappen er eveneens minder gescheiden wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, aldus de onderzoekers. Wellicht heeft het te maken met de sociale verwachtingen binnen een kerk, dorp of plaats. Maar evenzo zou het te maken kunnen hebben met de (sociale) steun die mensen uit hun gemeenschap krijgen, waardoor ze minder snel scheiden.
Nog een laatste noemenswaardige conclusie uit het onderzoek: gelovigen die ongehuwd gaan samenwonen blijken even vaak uit elkaar te gaan als ongelovigen.
Duiding
Deze resultaten zijn veelzeggend. Vaak wordt in onderzoeken naar religiositeit en huwelijk niet gedifferentieerd naar betrokkenheid en kerkbezoek. Het resultaat daarvan is dat dan meestal blijkt dat er geen verschillen zijn tussen gelovigen en ongelovigen of dat de wel bestaande verschillen verwaarloosbaar klein zijn voor beide groepen.
Laten we het voor dit artikel bij christenen houden. Ongeveer 35% van de Nederlandse bevolking noemt zich nog christelijk, maar daarvan is slechts een klein percentage werkelijk wedergeboren in een levende relatie met Christus. Je voelt wel aan dat er een verschil zit in de omgang met huwelijk en scheiding van een wedergeboren bekeerde gelovige en iemand die zich enkel nog op papier vanwege bijvoorbeeld familiebanden associeert met een religie. Dat zal niemand verbazen.
Nu is dat dus ook uit onderzoek duidelijk geworden, want bij meer kerkelijke betrokkenheid kan in de 21e eeuw aangenomen worden dat er ook meer doorleefd geloof is. Anders doen mensen dit niet meer.
Bron: Reformatorisch Dagblad