
Pasen afgeschaft?
In het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft een school gemeend het Paasfeest te moeten afschaffen. Reden? Het zou niet inclusief genoeg zijn en andersdenkenden kwetsen. Het is een trend die we in meer westerse landen terugzien.

De beslissing om geen Paasfeest meer te vieren werd middels een brief bekend gemaakt. Alle religieuze verwijzingen naar het feest waaronder vieringen, een optocht en andere uitingen, werden afgeschaft. Wel zou er nog aandacht aan worden besteed in de klassen door ‘creatieve uitingen’ (lees lentemandjes vouwen en paaseieren beschilderen). Vanwege inclusiviteit en diversiteit moest dit gebeuren, want de school wilde een veilige plek zijn voor iedereen.
Een lokale kerk protesteerde tegen deze verbanning van het belangrijkste christelijke feest. Ze stonden vredig tegenover de school met plakkaten waarop geloofsuitspraken als ‘Jezus is de weg, de waarheid en het leven’ en ‘Jezus is Koning’ te lezen stonden. Ze werden belaagd en door tegenstanders weggezet en belachelijk gemaakt.
Wat we hier zien is helaas niet uniek voor het VK. Ook in Nederland gaan steeds weer stemmen op om christelijke feestdagen weg te doen. Het extreem-linkse en met belastinggeld betaalde joop.nl van de BNN-VARA heeft al meermaals over meerdere jaren gepleit voor het afschaffen van christelijke feestdagen. En hoe vaak lezen we niet over Kerst dat winterfeest moet worden en Pasen als het feest van de lente en het nieuwe leven compleet met lammetjes, narcissen en andere bloemen.
Het is opvallend dat in de naam van inclusiviteit dit wordt geroepen. Het is tegelijkertijd totaal bizar, want inclusiviteit betekent in dat geval ruimte voor alle meningen en voor iedere groep, ideologie, gedachte en/of religie, alleen niet voor christenen. Dit is voortdurend de tendens. Er is kennelijk niets ergers of onverdraagzamers dan het christendom. Terwijl christenen toch niet pleiten voor het verbieden van ongeloof, of om mensen die het christendom vaarwel zeggen iets aan te doen of te doden. Christenen demonstreren niet met agressie naar andersdenkenden, doen geen aanvallen met boterzuur, besmeuren geen kunstwerken, blokkeren geen wegen, vernielen geen universiteiten, bekladden geen gebouwen van stichtingen en ga zo maar door.
Waarom dan toch die onverdraagzaamheid? Omdat men het Evangelie van Jezus dat zegt dat alle mensen zondaars zijn en God nodig hebben en dat Jezus de weg tot verlossing is, niet wil accepteren. Het is geestelijke oorlogsvoering.
Wat mij de afgelopen tijd het meest raakte was een uitspraak van een Amerikaanse pastor in gesprek met een moslim. Het ging over het beledigen van Mohammed door spotprenten en het verbranden van de Koran. De moslim zei dat dit hem zo ontzettend kwetste. Hij voelde dan de neiging om van zich af te slaan en kon begrijpen dat mensen geweld wilden gebruiken en gebruikten. Dit kon echt niet. Daarop sprak de pastor: ‘Dit is het verschil tussen jouw geloof en het mijne, tussen jou en mij. Ik wil sterven voor mijn geloof, jij wilt doden voor jouw geloof.’
En dit is dan de islam, maar dezelfde onverdraagzaamheid zien we bij linkse progressieve woke, bij de Pro-Palestina beweging en bij zoveel anderen. Het doet mij de vraag stellen: wie is er vandaag de dag nu echt inclusief en tolerant en wie niet? Ik weet het antwoord voor mezelf wel.
Roelof Ham
Wil je deze content helpen mogelijk maken? Je kunt ons werk steunen door een gift te geven.