Image

NOS kopt: ‘Voor 1,1 miljard vrouwen stagneert of daalt gendergelijkheid’

Artikel
05 september 2024

Bovenstaande kop stond boven een artikel op nos.nl. Zo op zich genomen lijkt het niet best wat hier wordt geschreven, maar wat betekent eigenlijk ‘gendergelijkheid’? Dat is nog niet zo eenduidig vast te stellen. We gingen op onderzoek.

Het artikel van de NOS leert ons dat voor 1,1 miljard vrouwen in de wereld gendergelijkheid verslechtert of stagneert. Deze cijfers zijn gebaseerd op een onderzoek in 139 landen. In bijna 40% daarvan daalde gendergelijkheid of bleef die gelijk. 850 miljoen vrouwen wonen zelfs in landen waar de situatie ‘erg slecht’ is. Klinkt allemaal niet positief.

Wat is gendergelijkheid eigenlijk?
De vraag is echter wel wat er nou bedoeld wordt met gendergelijkheid? Ga je daar naar op zoek dan kom je verschillende definities tegen. Zo definieert de Europese Unie gendergelijkheid als: ‘Met gendergelijkheid bedoelen we de gelijkheid van vrouwen en mannen vanuit het oogpunt van hun rechten, behandeling, verantwoordelijkheden, kansen en economische en sociale verworvenheden. Er is sprake van gendergelijkheid als mannen en vrouwen in alle geledingen van de samenleving dezelfde rechten, verantwoordelijkheden en kansen hebben én als de verschillende belangen, behoeften en prioriteiten van mannen en vrouwen gelijk worden gewaardeerd.’  Kijk je echter naar de definitie van Wikipedia, dan lees je: ‘Onder gendergelijkheid verstaat men de gelijkstelling en gelijke behandeling van mensen met verschillend geslacht, gender of seksuele geaardheid in het maatschappelijke verkeer en voor de wet.’ Daarbij wordt expliciet verwezen naar het uitgangspunt van geen discriminatie naar geslacht noch naar genderpresentatie. Dat laatste is opnieuw een term waarvan niet gelijk duidelijk is wat ermee wordt bedoeld en problematischer: waarvan ook niet wordt uitgelegd wat het inhoud. Sterker nog, zelfs een zoekopdracht op Google lever niets op. Wellicht is genderpresentatie de Nederlandse weergaven van het Engelse ‘gender presentation’, wat duidt op de manier waarop iemand zich presenteert in zijn of haar gender. Maar dan zitten we gelijk met het woord gender expressie, dat uit dezelfde stal komt. Wat wordt daar dan mee bedoeld? Nou, hoewel de termen genderpresentatie en gender expressie op elkaar lijken, zijn ze toch niet helemaal hetzelfde (als wij het tenminste goed begrijpen). Het is subtiel, maar gender is hoe mensen zich identificeren inclusief een zekere presentatie voor zichzelf en gender expressie is hoe ze dat extern vormgeven. Dat hoeft niet overeen te komen. Je merkt al, het wordt al vager en ingewikkelder. 

En dat geeft precies het probleem weer, want wat wordt hier nou onderzocht en bedoeld? De organisatie die het bovenstaande onderzoek heeft gedaan, geeft zelf ook geen duidelijkheid. Nergens in haar rapport lees je een duidelijke definitie van wat ze verstaan onder gendergelijkheid en dus blijft de vraag naar wat het betekent staan.

SDG doel 5 - gendergelijkheid?
Het onderzoek waar dit artikel om draait, is duidelijk gekoppeld aan SDG doel 5 van de VN. De VN heeft namelijk 17 strategische doelen gesteld die voor 2030 zouden moeten worden gerealiseerd in de wereld. Deze SDG (Strategic Development Goals) beslaan allerlei terreinen. Doel 5 is gendergelijkheid. Bij bestudering van de informatie op de website van SDG 5 (Nederlands en Engels) vinden we ook daar geen duidelijke definitie van wat men met deze term bedoeld, maar al lezend neig je toch wel sterk naar de conclusie dat zij met gendergelijkheid waarschijnlijk bedoelen dat mannen en vrouwen gelijk behandeld moeten worden. Bij nalezing van het rapport van het onderzoek blijkt dit ook het impliciete uitgangspunt.

Toch is er een ander SDG die weer in een andere richting lijkt te wijzen. SDG 4 gaat over 'kwaliteitsonderwijs' en daar lezen we over onderwijs in gendergelijkheid, maar ook over inclusieve scholen. Op de Engelse website van dit vierde doel, wordt dit toegelicht. Er wordt gesproken over gender gevoelig zijn en het bieden van veilige leeromgevingen. We lezen: ‘het bewust handelen gebaseerd op manieren waarop mensen over gender denken, moet niet teruggaan op aannames van traditionele en ouderwetse (outdated) denkbeelden over de rollen van mannen en vrouwen.' Daarbij is gender een schaal en niet een keuze tussen man of vrouw. Een verwijzing naar de gekozen voornaamwoorden (pronouns) als hij/zij/het, hoort hierbij. 

Het wordt er opnieuw niet helderder op.

Duiding
Dit is het probleem met veel van wat het woke diversiteitsdenken rond inclusiviteit naar voren brengt. Het is een brei van ondoorzichtige, vage terminologie en onduidelijke, vaak tegenstrijdige ideeën en concepten. Het is verwarrend en onlogisch, omdat het ingaat tegen Gods wetten en ordening.  

Het is van belang om dit te weten, want het is opnieuw het bewijs van het antichristelijke en antibijbels geluid dat we hier tegenkomen. De SDG’s klinken mooi, maar zijn inhoudelijk dusdanig dat ze niet realiseerbaar zijn en ook heel eenvoudig misbruikt zouden kunnen worden om de wereld onder één regering samen te brengen. Want alleen onder een centrale overheid krijgen we dit voor elkaar. Kortom: leg de rode loper maar uit voor de antichrist. 

Gendergelijkheid is gewoon gelijkheid
Als je hebt over ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is dat een reëel probleem. Niet zozeer bij ons, maar wel in landen als bijvoorbeeld Afghanistan. Daar aandacht voor vragen en oproepen tot meer gelijkheid, is nobel en nastrevenswaardig. Daar kan niemand op tegen zijn. Het probleem zit hem in de ideologie erachter. Als je daarin duikt, kom je van het een in het ander, maar het probleem wordt niet opgelost. Het maakt alleen maar meer kapot omdat het verwart en mensen en belangen uitspeelt. Het werkt het kwaad in de hand en brengt de komst van de antichrist dichterbij.

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.