Image

Netanyahu laat plannen voor toekomst Gaza doorschemeren

Artikel
25 juli 2024

De afgelopen week heeft de Israëlische regering via een top-diplomaat en via de toespraak van Netanyahu in het Amerikaanse Congres iets van de plannen voor de toekomst van Gaza laten doorschemeren. Er wordt gestreefd naar een vredig en voorspoedig Gaza zonder Hamas. Van genocide, onderdrukking of bezetting is geen sprake. Dat is veelzeggend.

Ingezonden stuk
In de krant The Washington Post stond een ingezonden stuk van een Israëlische topdiplomaat over de toekomst van Gaza. Samen met de VS en de Verenigde Arabische Emiraten (V.A.E.) is er een overleg geweest waarin het voorstel is gedaan om in de toekomst Gaza te laten besturen door een regering vanuit de Palestijnse Autoriteit (die op de Westbank op dit moment al de scepter zwaait). Arabische en Europese landen zouden dan troepen leveren om te zorgen voor een ‘stabiliserend mandaat’ in Gaza. De toekomst voor Gaza is er dus een zonder Hamas, wat ons een zeer goede keuze lijkt. 

Toespraak Congres
Netanyahu ging hier ook kort op in tijdens zijn toespraak voor het Amerikaanse Congres afgelopen woensdag. Hij stelde dat de oorlog doorgaat tot de totale overwinning op Hamas is behaald, maar dat daarna een andere toekomst gloort voor Gaza. Daarbij is er geen sprake van een hernieuwde bezetting door Israël of een ontvolking van het gebied, maar wel van een nieuwe regering en daarmee een nieuwe start. Er zou een gedemilitariseerde en gederadicaliseerde Gazastrook moeten ontstaan, waarin een toekomst van veiligheid en vrede mogelijk is, zodat Gaza kan groeien in welvaart. 

Geen genocide dus
Het zijn uiteraard nog maar voornemens en woorden, maar opnieuw wordt duidelijk dat het Israël en de regering Netanyahu niet te doen is om genocide of verplaatsing van de Gazanen. Het doel is rust en vrede voor allen inclusief de gewone inwoners en burgers van Gaza. Het is en blijft dan ook totaal onbegrijpelijk dat pro-Palestijnse activisten maar blijven hameren op het aambeeld van de genocide-klacht.

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.