Image

KRO-NCRV starten dagelijks yoga-programma Zentijd

Artikel
17 augustus 2024

Vanaf 2 september zal de KRO-NCRV elke werkdag het programma Zentijd gaan maken, waarin ze de Nederlandse bevolking met yoga wil introduceren, in de hoop dat zij zelf ook mee zullen gaan doen. Dit vanuit van oudsher christelijke omroepen en uiteraard allemaal van belastinggeld (want het is de publieke omroep). Het laat zien waar wij als samenleving staan.

De PR-machine voor het programma draait op volle toeren. Op de site van KRO-NCRV valt te lezen dat men ‘geen perfecte yoga-beoefenaar hoeft te zijn om mee te doen aan Zentijd: er is voldoende ruimte om op je eigen tempo deel te nemen aan de laagdrempelige yoga-, meditatie-, en ademhalingsoefeningen. Het programma laat zien dat yoga er is voor iedereen.’

Het is indicatief voor waar we als land op spiritueel en religieus vlak zijn aanbeland. Waar we technologisch en economisch verder zijn gekomen dan ooit, zijn we spiritueel en levensbeschouwelijk in de grootste mogelijk leegte beland. We hebben geen verbindende levensbeschouwing of religie meer (zelfs omroepen die hiervoor waren opgericht hebben het overboord gezet). Er is geen zin aan de dingen die alles verbindt. We bevinden ons in een geestelijke woestijn waar iedere vorm van diepgaande religie verdwenen is op een enkele oase her en der nog na. 
In plaats daarvan knutselen we zelf wat in onze spiritualiteit, maar dat kan de leegte niet echt vullen. We pakken een snufje yoga, we mediteren een beetje, we leggen hier en daar een tarotkaart en zijn geïnteresseerd in natuurgeneeskunde die al snel richting hekserij gaat. Een stapje verder en we vereren hemellichamen in volle maan ceremonies, want dat klinkt ook wel interessant. We geloven daarbij in de kracht van ons denken (visualisatie), we dragen kristallen en stenen waarvan aannemen dat ze energiewerkingen hebben, halen boeddhabeelden in huis en neigen tot geloof in reïncarnatie. En toch is het allemaal een slap surrogaat voor het ware: de levende relatie met de enige ware God van hemel en aarde in Jezus Christus. En de meeste mensen weten dat ook wel ergens, want het aantal angststoornissen, depressies en wanhopigen is nog nooit zo groot geweest.

Zentijd gaat verder
Maar de stap van de KRO-NCRV gaat verder dan dit. Het is meer dan alleen een exponent en bewijs van de tijden. Yoga is namelijk niet neutraal als het op het spirituele en religieuze aankomt. Zoals we al hebben aangetoond in dit artikel speelt hier veel meer. We citeren:

Toch is yoga niet onschuldig. Van oorsprong is yoga een Hindoeïstische religieuze oefening waarin je door lichamelijke, meditatieve bewegingen contact maakt met het hogere. Veel Hindoeïstische en New Age denkers beweren daarbij dat het vooral gaat over het contact maken met je jezelf en je eigen energiepunten (chakra’s), maar dit is niet juist. De mens bezit geen chakra’s. Wat iemand binnen het Hindoeïsme doet in yoga is contact leggen met bovenaardse machten. Het woord yoga laat dat ook al zien. Dit Sanskriet-woord betekent letterlijk ‘je verenigen met’ en ‘onder één juk komen’. De houdingen die je aanneemt zijn ook voor een deel aanbiddingsposes voor de Hindoeïstische afgoden. Daarmee is elke vorm van yoga op z’n minst spelen met vuur. Je opent de deur naar een wereld van afgoden, demonen en valse religie, ook al wordt daar in de lokale sportschool niet in geloofd en heeft het er - volgens de instructeurs aldaar - niets (meer) mee te maken. Yoga is niet los te maken van de oorsprong.

Het is daarom des te schrijnender dat ex-christelijke omroepen zich hieraan wagen en nog wel in een programma dat elke werkdag zal worden uitgezonden. Het zal op deze manier een hele nieuwe groep mensen introduceren met een wereld die niet goed is en die uiteindelijk tot veel meer ellende en leegte kan leiden. Het gaat daarbij om het behoud van de mensen voor de eeuwigheid. Uiteraard hebben wij als Bijbelvaste christenen geen enkele macht of mogelijkheid om dit tegen te houden. Naar ons luistert de wereld al lang niet meer. Maar we kunnen wel ons eigen hart bewaken en in onze eigen omgeving een andere weg tonen. We kunnen ons geluid laten horen aan de mensen met wie wij leven en voor hen en de wereld om ons heen bidden. Dat we zo het licht laten schijnen in geloof en vertrouwen. Immers niets houdt het evangelie tegen en ook vandaag nog komen mensen tot geloof, ook die in deze nieuwe spiritualiteit gevangen zaten. Daar zijn gelukkig de getuigenissen overal over te vinden!

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.