Israël gebruikt A.I. voor effectievere oorlogsvoering
Het is opvallend wat er gebeurt in het Midden-Oosten de laatste dagen. Het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten weten effectief af te rekenen met de grote bedreiging van terroristische organisatie Hezbollah. Het is opvallend hoeveel ze weten en hoe snel ze kunnen toeslaan. Hoe dit kan en waarom Iran niet ingrijpt of terugslaat, is niet helemaal bekend. Wel dat kunstmatige intelligent (A.I.) een grote rol speelt.
Israël maakt gebruik van A.I. die getraind is om in oorlogssituaties heel snel data te verwerken en doelen te selecteren. Deze A.I. kunnen zeker 100 potentiële doelen per dag in kaart brengen, waar een team van mensen tot hooguit 50 doelen per week komt.
Deels wordt dit gedaan met behulp van de A.I.-tools van externe bedrijven (Palantir Technologies Inc.), deels met eigen ontwikkelde software. Zo werkt de luchtmacht van Israël met A.I. ‘Habsora’ (Nederlands: ‘het evangelie/de goede boodschap’) die doelen kan selecteren om aan te vallen en ’Lavendel’. Deze laatste legt een grote database aan van gegevens om die vervolgens uit te filteren op potentiële vijandelijke doelen. Lavendel is daarbij in staat om gigantische hoeveelheden data tegelijk af te luisteren en te interpreteren. Zo luisterde deze A.I. tijdens de oorlog op een gegeven moment 37.000 gesprekken tegelijk af van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ) en analyseerde die vervolgens in 90% van de gevallen naar behoren.
Het gaat hier niet om zelfdenkende of zelf beslissende A.I.’s. Deze A.I.’s zijn ontwikkeld via het proces van ‘machine-learning’. Dit is een proces waarbij een A.I. data verwerkt en van de verwerkte data ook weer leert hoe dit nog beter en efficiënter kan. Daardoor kan een A.I. steeds sneller leren verwerken. Zo kan het bij juiste training grote sets aan data leren verwerken, sneller dan een mens of zelfs teams van mensen dat zou kunnen. Die verwerkte data wordt vervolgens gepresenteerd. Het is dan aan de mens om daar een beslissing in en over te nemen.
Mede door dit soort A.I.’s is het Israëlische leger in staat om zo groots en precies te bombarderen in bijvoorbeeld Libanon. De Israëlische intel (informatie over de vijand en slagveld) wordt hierdoor enorm verbeterd, wat de slagkracht, doelgerichtheid en effectiviteit verhoogt.