Image

IS nog springlevend

Artikel
20 juni 2024

U dacht wellicht dat IS verdwenen was, nu het kalifaat een aantal jaren geleden in Syrië ten einde kwam, maar niets is minder waar. In Afrika houdt de terreurbeweging nog volop huis. Het onderstaande vindt op dit moment plaats in Congo.

De afgelopen weken zijn er een hele serie van aanslagen en aanvallen geweest in het centraal Afrikaanse land. Met name de provincie North Kivu is zwaar getroffen. Er zijn daarbij zeker 80 christenen vermoord vanwege hun geloof. De aanvallen van de lokale tak van IS zijn niet nieuw, maar worden wel steeds dodelijker en steeds specifieker gericht tegen christenen, aldus Open Doors. Christenen slaan dan ook bij de duizenden op de vlucht voor dit geweld en sommige kerken sluiten hun deuren. Dit allemaal midden in de oogsttijd, wat weer voor honger zorgt bij christelijke families. 

Zoals wel vaker het geval bij islamistische terroristische organisaties, is deze lokale tak van IS niet direct verbonden met de extremisten in het Midden-Oosten, maar nemen ze wel de naam en werkwijzen over. Ook worden ze gedreven door dezelfde extreme interpretatie van de islam. IS en het gedachtengoed dat daarbij hoort, is kortom nog lang niet dood.

Dit wetende maakt de berichten over de toegenomen kans op een aanslag in Europa en de heropleving van organisaties IS (als gevolg gevluchte kalifaatstrijders en terugkerende kalifaatgangers), des te huiveringwekkender. Het islamitisch terrorisme is terug van nooit weggeweest.