Image

Euthanasie een natuurlijke dood?

Artikel
16 augustus 2024

Omdat er te weinig forensische artsen zijn om aan de wettelijke procedures rond euthanasie te voldoen, pleit hoogleraar Wilma Duijst ervoor om euthanasie tot een natuurlijke dood te verklaren. Dan is een forensisch arts niet meer nodig. Het laat zien hoe er op het Nederlandse euthanasie-beleid geen rem lijkt te zijn. Alles schuift en lijkt te moeten kunnen.

De procedures rond een euthanasieverzoek vermelden dat er na de dood, een forensisch arts moet zijn om de procedure te controleren op zorgvuldigheid. Is er niet voldaan aan al de wettelijke eisen, dan kan de arts die de euthanasie uitvoerde, vervolgd worden. Omdat er veel te weinig forensische artsen zijn, kan deze procedure niet altijd gevolgd worden. Dat terwijl het aantal aanvragen voor euthanasie elk jaar toeneemt. Dit is dan ook de hoofdreden waarom de hoogleraar voor deze extreme stap pleit.

Als euthanasie tot natuurlijke dood wordt bestempeld valt dus een stuk controle weg. Afgezien van het feit dat de dood door euthanasie per definitie niet natuurlijk is, maakt dit de weg vrij voor misbruik en onzorgvuldigheid. De controle van een forensisch arts is een extra waarborg en legt de druk van zorgvuldigheid op alle betrokkenen.
Een belangrijker bezwaar voor de lange termijn is de potentieel verdere oprekking van de Nederlandse wet- en regelgeving. De Nederlandse euthanasiewet is nu al een van de meest ruime in de wereld. Er kan steeds meer, drempels worden steeds lager en dus wordt euthanasie steeds makkelijker uitgevoerd. Euthanasie tot natuurlijke dood verklaren, draagt hier alleen nog maar meer aan bij. Zoals de emeritus-hoogleraar Frank Koerselman zegt in het Reformatorisch Dagblad: ‘De mens is God niet, maar gedraagt zich daar inmiddels wel naar.’ 

Bron: Reformatorisch Dagblad

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.