Image

Draghi: meer Europese eenheid!

Artikel
10 september 2024

Mario Draghi, de oud-president van de Europese Centrale Bank en oud-premier van Italië heeft een onderzoek afgerond naar de concurrentiepositie van Europa in de wereld. Hij bood het rapport aan Ursula von der Leyen aan. Zijn advies: meer samenwerking, meer coördinatie, kortom meer eenheid!

Draghi onderscheidt verschillende gebieden waarop samenwerking en integratie voor de economische toekomst van Europa belangrijk zijn. Op al deze terreinen is Europa aan het verliezen ten opzichte van de rest van de wereld en moet het anders, willen we de concurrentiepositie van Europa in de wereld behouden en/of verstevigen.

We noemen een aantal zaken:

  • Gezamenlijk gas inkopen: gasprijzen zijn voor Europese landen te hoog op dit moment. Wordt gas gezamenlijk ingekocht, dan kunnen die prijzen een stuk lager zijn. Hierdoor komen deze meer in lijn met de prijzen voor gas in andere delen van de wereld als China en de VS. Zo wordt de Europese concurrentiepositie versterkt.

  • Europa moet een gezamenlijke voorraad kritieke grondstoffen aanleggen: Europa is op dit moment te afhankelijk van vooral China voor strategisch belangrijke grondstoffen. Zo komen bijna alle belangrijke grondstoffen voor accu's uit dit land. Als - om wat voor reden dan ook - dit land niet meer kan of wil leveren, heeft Europa onmiddellijk een probleem. Daarom moet gezamenlijk gekeken worden naar de grondstoffen die Europabreed in eigen bodem beschikbaar zijn. Daar moet een gezamenlijk strategisch beleid op worden vastgesteld als waarborg tegen tekort.

  • De energie-intensieve industrie moet versterkt: juist de energie-intensieve industrieën zijn belangrijk en zelfs essentieel, voor defensie en voedselvoorziening. Daarom houdt Draghi een pleidooi om dit gezamenlijk intensiever en beter gecoördineerd op te pakken. Op dit moment kan deze industrie niet concurreren met dezelfde industrieën in lage lonen landen en als we geen stappen zetten, zullen ze dat ook nooit kunnen.

  • De auto-industrie moet ondersteund: de auto-industrie is een van de belangrijkste sectoren in Europa qua werkgelegenheid, maar is het aan het verliezen ten opzichte van China (het wereldwijde aandeel in deze sector is voor EU van 31 naar 15% gedaald, terwijl het aandeel van China van 4 naar 32% is gestegen). Om deze industrie te beschermen is er een Europees plan voor laadinfrastructuur nodig en een industrieel actieplan om de productiviteit in de sector als geheel op te schroeven, zodat de autoindustrie weer kan concurreren met China. Importtarieven zijn al via de EU ingevoerd op Chinese auto’s. Dat is een begin, maar het is niet genoeg.

  • Defensie is een ander zwak punt. We geven als landen van Europa te weinig geld uit aan onze verdediging en wat we waaraan uitgeven is een zuiver nationale beslissing. Er is nauwelijks coördinatie van aankopen in een gezamenlijk defensieplan. Dat maakt de verdediging van ons continent kwetsbaar. Gezamenlijk kunnen we met dezelfde middelen meer slagkracht ontwikkelen doordat we een efficiëntere en doeltreffendere defensieapparaat optuigen, vooral ook tegen bedreigingen van grote landen als China en Rusland. Ook hier zou dus meer Europees afgestemd moeten worden. 

  • Ruimtevaart is belangrijk en wordt in de toekomst alleen nog maar belangrijker. Om de Europese positie, die op dit moment nog sterk is, te beschermen is actie nodig. De ruimtevaartindustrie in Europa is nu te bureaucratisch, waardoor slagkracht en efficiëntie afnemen. Landen denken teveel vanuit hun eigen nationale belangen en bedrijven. Volgens Draghi zouden meer centralisatie en minder (nationale) regelgeving de industrie goed doen.

  • Transport infrastructuur: voor een goed functionerende economie is een goed Europees infrastructureel netwerk nodig. Dit vergroot de concurrentiekracht van Europa. Nationaal kan dat niet geregeld worden. Alleen gecentraliseerd kan er een netwerk worden opgetrokken waarbij de internationale en nationale netwerken op elkaar aansluiten en er soepele verplaatsingen van het ene naar het andere eind van het continent kunnen plaatsvinden.

Duiding
Als je dit zo allemaal leest, klinkt het volstrekt logisch wat Draghi adviseert. Willen we mee blijven doen als rijke landen van Europa, dan moeten we samenwerken. Alleen zo kunnen we de strijd aangaan met de grote jongens in deze wereld (VS, China, India, Rusland, etc.). Er zijn daarnaast ook al verschillende andere samenwerkingsinitiatieven in de wereld waarbij landen hun economische macht bundelen en verder versterken (een bekend voorbeeld zijn de Brics landen die een tegenwicht willen vormen tegen het westerse blok). Een enkel land alleen kan daartegen geen weerstand bieden. Klinkt allemaal volstrekt logisch.

En juist dat maakt deze ontwikkeling een teken van de tijd. Het laatste wereldrijk dat zal komen, zal namelijk ontstaan en opkomen vanuit Europa. In Daniël 2: 40-41 kun je lezen over het beeld van Nebukandnezar dat hij in een droom ziet. Dit beeld staat voor de grote rijken van de geschiedenis die van belang zijn voor Israël en het Midden-Oosten. Over de onderkant van dit beeld lezen we: 'En het vierde koninkrijk zal sterk zijn als ijzer, want het ijzer verbrijzelt en vergruist alles. Juist zoals het ijzer alles verplettert, zo verbrijzelt en verplettert dit koninkrijk alles. Dat u verder de voeten en de tenen, gedeeltelijk van leem van een pottenbakker en gedeeltelijk van ijzer hebt gezien - dat zal een verdeeld koninkrijk zijn. Het zal iets hebben van de hardheid van ijzer - juist daarom zag u ijzer vermengd met modderig leem. En de tenen en de voeten, gedeeltelijk van ijzer en gedeeltelijk van leem - dat koninkrijk zal gedeeltelijk sterk zijn en gedeeltelijk broos.'
Bijbeluitleggers zien hier een beschrijving van het Romeinse Rijk dat in zijn oorspronkelijke vorm hard was als ijzer (want er was geen land of volk tegen bestand). Na de val van dit rijk bleef het in een soort van schaduwtoestand nog lang aanwezig. Er is in de loop van de tijd een aantal keren geprobeerd om te herstellen en de rooms katholieke kerk ziet zich als een voortzetting ervan. Aan het einde van de tijd nu zal dit rijk zich weer oprichten. Niet in de kracht van ooit, maar als een mengvorm van verschillende elementen van vroeger en nu, met verschillende sterktes en zwaktes.

Heel natuurlijk doet dit denken aan het huidige Europa en het Europese project. Steeds verder komt het enerzijds bij elkaar en herstelt het grote rijk zich, maar anderzijds spelen nationale belangen ook een belangrijke rol. Het is ijzer, maar ook leem.

De komende leider van dit nieuwe wereldrijk zal dan ook dit herstelde ijzer en leem rijk als basis hebben. Hij zal daarin opkomen en zo de macht overnemen. Wat in dit artikel opnieuw duidelijk wordt is dat dit niet met oorlog, geweld en machtsvertoon zal gaan, maar op kousenvoeten, volledig logisch en voorstelbaar. Ja, sterker nog, hij zal worden binnengehaald als een verlosser. Hij die weet hoe het zit en hoe het moet. Hij die onze problemen zal oplossen. Hij zal zelfs vrede brengen in het grote conflict in het Midden-Oosten. Openbaring 6: 2 omschrijft hem in deze fase als een ruiter op een wit paard die uitgaat om te overwinnen. En in 1 Tess. 5: 3 lezen we over deze tijd dat mensen zullen uitroepen: 'Vrede en veiligheid!'

Het Europese project is daarmee een teken aan de wand van hoe het kan en zal gaan. Het is op zichzelf al decennia oud, maar nog immer gaat het voort en daarbij steeds een stapje verder. Het klinkt allemaal zo logisch en weldoordacht. Tuurlijk gaat het steeds het stapje verder, want... Wie kan erop tegen zijn?
Maar dit is zo vaak de weg van het kwaad: het lijkt logisch, maar het is het niet. We hebben dan ook Gods Woord nodig om te kunnen onderscheiden. Psalm 119: 105 zegt het al: 'Uw Woord is een lamp voor mijn voet en licht op mijn pad.' Alleen het Woord zal ons van inzicht voorzien, want het profetische Woord toont het duister naar zijn ware aard.

Bron: Nederlands Dagblad