Image

De roep om een Europees leger

Opinie
21 februari 2025

Nu Europa niet automatisch meer kan rekenen op de steun van de VS, klinkt de roep om een Europees leger (wederom) luid. Niet iedereen is er een voorstander van, maar zij dit willen lijken wel met steeds meer en laten zich steeds duidelijker horen

In een week waarin de internationale orde op z’n kop werd gezet en Europa aan de kant werd geschoven door Amerika, was de verbijstering voelbaar. Verschillende reactie volgden. Macron riep de belangrijkste Europese leiders bij elkaar om te overleggen, er werd een plan gepresenteerd door onder andere Keir Starmer van het VK voor een Europese vredesmacht voor Oekraïne en de roep om een Europees leger werd alom gehoord. Als immers Europa niet meer kan rekenen op de zekere achterwacht van haar - in militair opzicht - grotere broer, dan moet zij wel op eigen benen staan. Dat kunnen de lidstaten zelf en individueel doen, maar zo klinkt het vanuit de militaire echelons van Europa: dat is niet effectief. Dat werkt versplintering in de hand. Op deze manier zou er nooit een effectieve vuist tegen Poetin kunnen worden gevormd, mocht hij besluiten om nog verder Europa in te trekken met zijn legers. Alleen samenwerking en coördinatie kan ons beschermen. Zie daar het basisargument voor een Europees leger en een continent-wijde defensiemacht.

Landen hoeven dan ook niet meer alles zelf in huis te hebben. Nederland is bijvoorbeeld sterk in het bouwen van marineschepen en radarsystemen. Daar zouden wij ons dan op kunnen richten. Een land als Duitsland is goed in tanks en ander rijdend materieel. Oost-Europese landen kunnen goed en goedkoop artillerie produceren en ga zo maar door. 

De voorstanders van het idee van één Europese militaire macht geven aan dat het ook kan. Er is immers al best wat samenwerking binnen de NAVO en er zijn nu al troepen en legeronderdelen die over grenzen van staten heen samen optrekken. Er zijn zelfs al internationale Europese interventie-eenheden die altijd paraat staan, aangevuld met eenzelfde soort eenheden die binnen 10 dagen gevechtsklaar kunnen zijn. Als we deze duizenden troepen, eenheden en samenwerkingsinitiatieven als basis nemen is de stap naar een leger van Europa niet eens zo heel groot meer. Sommigen pleiten er zelfs voor om daar de troepen van Oekraïne bij te betrekken die als enige Europese leger concrete gevechtservaring hebben in moderne oorlogsvoering. 

De tweede ruiter
In Openbaring 6 lezen we van vier ruiters en paarden. Het eerste paard, wit van kleur, is dat van de vrede en de overwinning. De ruiter draagt een boog, wat het symbool is voor een (vredes)verdrag. Het tweede, rode paard is dat van oorlog. Dit paard trekt ook met zijn ruiter uit. We lezen in vers 4: ‘Hem werd macht gegeven de vrede van de aarde weg te nemen, en te maken dat men elkaar zou afslachten. En hem werd een groot zwaard gegeven.' 
Naar mijn interpretatie zijn deze vier paarden fasen van de komst en het rijk van de antichrist. Hij zal opkomen als overwinnaar en de wereld veroveren. Daarvoor zal hij een verbond gebruiken dat hij sluit met Israël. Hij zal alle landen en volken voor hem laten vallen in aanbidding (Opb. 13: 4 en 8). Daarna echter zal hij oorlog voeren (zie ook Opb. 13: 7), wat gevolgd zal worden door honger en dood (Opb. 6: 5-9). 
De antichrist zal daarbij de leider zijn van het herstelde Romeinse Rijk. Dit leren wij uit de omschrijvingen van Daniël. Zijn rijk zal dus (deels) samenvallen met Europa. De hoofdstad van het Romeinse Rijk was immers Rome en de Romeinen waren te vinden tot in Schotland, Duitsland en in Nederland. Vanuit dit herstelde Romeinse rijk zal de man van wetteloosheid de wereld gaan regeren en zullen de andere landen in zijn hand vallen. In dit licht kan de roep om een Europees leger dan ook in profetisch perspectief niet anders verstaan worden als een stap op weg naar de schijnvrede en de oorlog die daarop gaat volgen. Europa moet zich loswurmen uit de greep van de VS en zal - eventueel door de nood gedwongen - op eigen benen moeten staan. Dan zal het zich oprichten, zal de antichrist verschijnen en zullen de ruiters uittrekken. 

Of dit nu al is, binnenkort zal gebeuren of (nog) niet, het zijn profetisch interessante tijden. 

Roelof Ham

Wil je deze content helpen mogelijk te maken? Je kunt ons werk steunen door een gift te geven.