Image

Christelijke kerk aangevallen - pastor en kerk boosdoener

Artikel
21 september 2024

In de Londense wijk Islington is een kerk op zondagochtend 1 september binnengevallen door een moslima die al ‘Allahoe Akbar’ schreeuwend claimde dat ze gekomen was om ‘de Joodse God te vermoorden’. De vrouw werd door de politie meegenomen. Het resultaat toen het bekend werd wat er was gebeurd? De kerk werd verweten dat ze haat aanwakkerde, pastor Regan King en zijn vrouw werden uit een buurtgroep op Facebook gezet en media weigerden te erkennen dat de vrouw een islamitisch motief had.

Het voorval vond plaats voor de zondagse dienst aan. Een uur voordat de dienst zou beginnen stormde de vrouw de kerk binnen. Ze schreeuwde, wat de aandacht trok van de aanwezigen. Pastor Regan Kings vrouw die in de zaal aanwezig was, sprak haar aan, maar ze was niet voor rede vatbaar. De domineesvrouw, een Joodse vrouw geboren en getogen in Israël, had haar kinderen bij zich. De binnendringer riep de kinderen om bij haar te komen. Daarop riep de vrouw van de voorganger, haar man. Ook die probeerde in redelijkheid met de vrouw te praten, maar dat bleek niet mogelijk. Ze liep steeds weer naar voren, schreeuwde vanaf het podium en riep op tot islamitisch gebed. Ze werd daarop gesommeerd het pand te verlaten. Dat deed ze niet. Toen ze ook een verstandelijk beperkte medewerker van de kerk begon aan te spreken, werd de politie gebeld. Die kwamen daarna de vrouw weghalen.

Reactie
Toen bekend werd wat er was gebeurd en de kerk daarover open communiceerde, was de reactie van de media en de buurt opvallend. Lokale media weigerden het incident te koppelen aan het islamitisch motief van de vrouw. Zij claimden dat wat er was gebeurd niets met de islam te maken had, zowel niet in de motivering als in de daad zelf. Samen met de media verweten buurtgenoten pastor King dat dat hij ‘haat aanwakkerde’ tegen moslims in de gemeenschap, door hierover te communiceren. Hij en zijn vrouw werden erom uit een groep op Facebook gezet. 

Het is helaas niet de eerste keer dat er incidenten plaatsvinden rond de kerk, de pastor en zijn Joodse vrouw, zeker niet sinds 7 oktober 2023. Toch is de gemeente er voor alle mensen. De gemeente heeft een bediening voor de buurt en doen veel diaconaal werk, ook onder moslims. Er bezoeken zelfs moslims de kerk. King: ‘Als kerk verwelkomen we mensen van welke achtergrond dan ook. We maken geen onderscheid. We hopen dat iedereen veranderd wordt door de levensveranderende boodschap van Jezus, die verlossing brengt aan allen die op Hem vertrouwen.’ Over de aanval zei hij: ‘We beseffen dat niet alle moslims hierachter staan.’ Hij hoopte het beste voor de aanvalster: ‘We hebben een bidstond gehouden en gebeden voor de vrouw. We proberen onze vijanden lief te hebben, zoals Jezus ons leerde.’

Dit voorval is tekenend voor de Britse hoofdstad. London is het extreme voorbeeld geworden van wat in Europa op veel plekken gebeurt. Antisemitisme en wegkijken voor de uitwassen van islam zijn schering en inslag in de westerse wereld. Terwijl tegelijkertijd de verdraagzaamheid voor christenen snel aan het afnemen is. Dat is de tijd waarin wij leven. Christenen moeten zich daarom voorbereiden op de toekomst, want dit gaat door ook in Nederland. Bang hoeven we niet te zijn en wanhopen al helemaal niet, want Christus is overwinnaar en Hij zal spoedig komen om ons te verlossen. 

Bron: Christian Concern