Britse vrouw opnieuw vrijgesproken voor bidden bij abortuskliniek
Isabel Vaughan-Spruce, de eerste vrouw die ooit gearresteerd werd binnen de zogenaamde ‘bufferzone’ voor het in stilte bidden bij een abortuskliniek in Birmingham, is wederom vrijgesproken van haar ‘misdaad’, nadat ze opnieuw was gearresteerd. De politie stop het onderzoek na deze tweede arrestatie en heeft haar zelfs excuses aangeboden omdat het zo lang heeft geduurd.
Isabel Vaughan-Spruce werd in maart 2023 opnieuw gearresteerd voor het in stilte bidden in de zone, nadat ze in november van 2022 vrijgesproken was door de rechter voor hetzelfde feit naar aanleiding van haar eerdere arrestatie datzelfde jaar. Het onderzoek dat volgde duurde maanden, maar wordt dus nu beëindigd.
Isabel Vaughan-Spruce is de directeur van de Mars voor het Leven in het Verenigd Koninkrijk. Deze mars wordt ook in Nederland gehouden. Dit jaar op 11 november in Den Haag.
De bufferzones rondom Engelse abortusklinieken zijn ingesteld, zodat vrouwen niet worden ‘lastiggevallen’ als ze naar een abortuskliniek gaan.
Engelse juristen wijzen op het feit dat iemand lastig vallen (harassment) sowieso al verboden is bij wet en dat deze maatregel van het instellen van een bufferzone dus overbodig is. Concreet houdt de maatregel in dat je in een bepaalde straal rondom de kliniek niet mag laten merken dat je voor of tegen een abortus bent, waaronder ‘geschreven en gesproken uitingen, gebed of counselling (begeleiding)’. Officieel wordt de maatregel ‘The Public Space Protection Order’ (PSPO) genoemd, of in het Nederlands: de publieke ruimte beschermingsveroderning.
Het stille gebed en de gedachten in iemands hoofd, worden via deze PSPO tot misdaden gemaakt en gecriminaliseerd. Waar we hiermee te maken hebben is dan het concept van een ‘thoughtcrime’, een gedachtenmisdaad, waarbij iets denken je al een overtreder maakt. Een zeer enge ontwikkeling.
Ook in Nederland wordt steeds weer getracht om dit soort zones in te stellen. Het Humanistisch Verbond pleit er al tijden voor, politiek partijen als D66 zijn ervoor en bijvoorbeeld de gemeente Utrecht heeft het geprobeerd in te voeren, maar de rechter heeft dit voornemen van de tafel geveegd. In Heemstede (Noord-Holland) en in Roermond (Limburg) waren ook bufferzones ingesteld door de gemeentes rondom de aldaar gevestigde abortusklinieken. Deze hield de rechter in stand.
Landelijk is er (nog) niets geregeld en jurisprudentie heeft zich nog niet gevormd. De regels worden verschillend geïnterpreteerd en uitgelegd.