Image

Britse Joden krijgen eigen buslijn

Artikel
07 september 2024

In de Britse hoofdstad London is een rechtstreekse buslijn geopend tussen twee overwegend Joodse wijken. Zo kunnen Joodse bewoners veilig reizen tussen de twee wijken waar veel van het Joodse leven zich afspeelt. Het wordt gebracht als iets positiefs, maar het is natuurlijk uiterst verdrietig en triest dat het zover moet komen.

Het gaat om de Noord-Londense wijken Stamford Hill en Golders Green. Beide wijken hebben veel Joodse inwoners en er is dus veel onderling verkeer. Zo wonen scholieren in de ene wijk en gaan naar school in de andere en zijn er verschillende Joodse synagoges in beide wijken waar mensen naar toe gaan. Nu is er dus een rechtstreekse lijn zonder tussenstops.

De buslijn is een proef voor eerst een jaar en kost de gemeente meer dan 3 miljoen pond. Kahn, de burgermeester van de stad, vervult hiermee een verkiezingsbelofte en de inwoners zijn er blij mij.

Antisemitisme
Eind goed, al goed dus? Nee, want de buslijn is niet alleen uit gemak geboren. De Joodse inwoners van beide wijken vroegen om deze rechtstreekse verbinding vanwege antisemitische incidenten waar ze aan worden blootgesteld. De bestaande lijnen hebben veel stops in overwegend islamitische wijken. Scheldpartijen en ‘verbaal geweld’ zijn daarom op bestaande lijnen het deel voor de Joden en er zijn zelfs al Joodse bewoners die niet meer de deur uitgaan hierom. De cijfers laten dit ook zien: er is toename van antisemitische incidenten in de stad sinds 7 oktober. Het gaat om totaal 2065 antisemitische incidenten, een toename van 278,9%. 

Duiding
Het is triest dat er een aparte buslijn moet worden opgetuigd om de veiligheid van Joodse inwoners van London te kunnen waarborgen, in plaats van dat het probleem zelf wordt aangepakt. Het aantal antisemitische incidenten neemt toe en de voorgestelde oplossing is dan: laten we de Joodse mensen afzonderen van de rest van de bevolking. Nog meer een eigen positie, zodat de rest niet meer ermee geconfronteerd wordt. Het is voor uw eigen veiligheid. 
Stel je eens voor dat hetzelfde gedaan zou worden voor transgender mensen en homoseksuelen. Die worden in de steden immers ook belaagd. Het land zou te klein zijn als een burgermeester of bedrijf iets soortgelijks zou voorstellen, maar met Joodse mensen kan het wel. Bizar, maar als geestelijke mensen begrijpen wij dit geestelijk: de vijandigheid tegen God en Zijn volk is groot en omdat ons land de God van de Bijbel heeft losgelaten, krijgt het meer en meer vrij spel. Zo danst de wereld naar het einde van de tijd en worden de tekenen voor onze ogen vervuld. 

Bron: BBC