Image

Beeld Anne Frank opnieuw beklad

Opinie
06 augustus 2024

Goed drie weken geleden maakten wij melding het bekladden van het beeld van Anne Frank op het Merwedeplein. Nu is er opnieuw toegeslagen. Waar de vorige keer met rode verf de term ‘Gaza’ geplaatst was en er verfvlekken op de grond waren gevonden rondom het beeld, is er nu de tekst ‘Free Gaza’ geschreven en zijn de handen van het beeld rood geverfd. 

Vooral dat laatste detail is macaber en ziek. De roodgeverfde handen wijzen uiteraard maar op een ding: Anne Frank heeft als Jodin bloed aan haar handen. En wel het bloed van Gazanen, die door Israël worden vermoord en onderdrukt. Daar zijn in de ogen van de daders alle Joden verantwoordelijk voor. Zelfs die al decennialang niet meer leven en die in de verste verte part noch deel hebben of hadden aan dit alles. Anne Frank werd immers vermoord voordat er überhaupt nog maar een Israëlische staat was. Dat doet er echter niet toe voor de antisemieten die dit gedaan hebben.

Niet het enige beeld
Het beeld van Anne Frank is niet het enige beeld dat beklad is. In het stadsdeel Amsterdam-zuid zijn totaal zes beelden met verf besmeurd, waaronder een beeld van Mathatma Gandhi en een beeld ter herinnering aan het verzet. All bekladdingen bevatten verwijzingen naar Gaza of de leus ‘Free Gaza’, wat uiteraard wijst op dezelfde dader of groep daders. 

Niet nieuw
Het beeld van Anne Frank is helaas vaker belaagd en beschadigd. Zo is het naast beklad, ook al eens van zijn sokkel getrokken. De gemeente Amsterdam heeft deze meest recente bekladding veroordeeld. De sculptuur is ondertussen tevens wederom gereinigd. Van de daders ontbreekt nog ieder spoor. Er gaan stemmen op om camera’s bij het beeld te plaatsen, zodat dit niet nogmaals kan gebeuren. Anderen menen dat dit symptoombestrijding is en dat er gewerkt moet worden aan de verandering van de harten van mensen. De polarisatie die is opgetreden naar aanleiding van de oorlog in Gaza, zo vinden zij, moet niet hier geïmporteerd worden. Zij vergeten echter dat de Jodenhaat die nu zo openlijk ten tonele wordt gespreid en daarin opbloeit, niet opeens ontstaan is na 7 oktober 2023. Het heeft daarin een uitlaatklep gevonden en is salonfähig geworden, maar het was er altijd al. Het gaat hier immers om een geestelijke strijd. Wat wij als Nederlandse staat kunnen doen? Het veroordelen met woorden is één, maar er moet ook repressie en vervolging zijn door het recht. Aan symboolpolitiek heeft niemand iets.

Roelof Ham

Bron: NOS en Powned

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.