Image

Beeld Anne Frank beklad

Artikel
12 juli 2024

Het beeld van Anne Frank op het Merwedeplein te Amsterdam is beklad met verf. Op de sokkel van het beeld is de term ‘Gaza’ gezet en aan de voet van het beeld zijn rode verfvlekken te vinden. Wie dit op z’n geweten heeft is vooralsnog onbekend. De politie is op zoek naar de daders. 

De bekladding van het beeld past in een recente golf van meerdere bekladdingen. Al sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas worden er leuzen als ‘intifade’ en Gaza gesprayd op gebouwen, hakenkruizen op synagogen en antisemitische uitingen op monumenten, maar recent is een piek waar te nemen. Zo werd deze week het gebouw van Christenen voor Israël te Nijkerk beklad. En in Amsterdam moesten verschillende gebouwen het ontgelden, waaronder het Maagdenhuis. Sommige van deze bekladdingen worden opgeëist door radicaal linkse groepen (anarchisten, communisten en extremistische studentenbewegingen), maar niet altijd.

Het is tekenend dat bekladdingen altijd anti-Joods en Pro-Palestijns zijn. Of daders zich nu bekend maken of niet, het is wel duidelijk welke mensen zich bedienen van deze actiemiddelen. Je ziet nou nooit een Pro-Israël demonstrant een gebouw vernielen met leuzen die Israël verdedigen. Wat dit zegt, spreekt voor zich. En o ja, wordt hierover in de media gerapporteerd? Nee. Dit bericht stond enkel op lokale media als AT5 en in de buitenlandse Jerusalem Post nota bene! In Nederland zijn er kennelijk belangrijkere dingen gaande. Of is het bewust wegkijken?