Image

Arrestaties op thuis bidden in Schotland? 

Artikel
14 oktober 2024

Nieuwe wetgeving maakt het in Schotland mogelijk dat gelovige mensen wonend in de buurt van een abortuskliniek, in hun eigen huis kunnen worden opgepakt voor het bidden tot God. Dit claimen belangenorganisaties in het Verenigd Koninkrijk. Anderen menen dat het zo’n vaart niet zal lopen. Hoe zit dit?

Het gaat om de bufferzones die rondom abortusklinieken zijn ingesteld. In Nederland kennen we die, maar in Schotland zijn ze ook. Binnen zo'n bufferzone mag je niet demonstreren of een andere vorm van actievoeren tegen abortus. Ook mag je vrouwen die naar de abortuskliniek gaan niet benaderen (belagen). Deze regel heeft er al toe geleid dat in het Verenigd Koninkrijk gelovigen zijn opgepakt voor het in het stilte bidden op de hoek van de straat binnen zo'n zone. Zij spraken geen woord, hadden geen spandoeken of wat dan ook bij zich en vielen geen vrouwen lastig. Zonder dat je dat aan de buitenkant zag, stonden ze enkel in stilte te bidden. Toch werd dit gezien als een inbreuk op de bufferzone en werden ze meegenomen. Ook in Nederland zijn er al verschillende waaksters gearresteerd bij abortusklinieken door de politie op soortgelijke gronden, terwijl dat wettelijk niet mocht (het zogenaamde eenmansprotest valt niet onder de bepalingen van de bufferzone).

Nu is er in Schotland een nieuwe wet van kracht geworden, The Abortion Service Act 2024, waarbij het verboden is om binnen de bufferzone zelfs in eigen huis, uitingen te doen die door vrouwen of personeel van de klinieken kunnen worden ervaren als verontrustend of stresserend. Concreet betekent dit bijvoorbeeld voor een grote stad als Edinburgh dat iedereen die binnen de daar geldende 200 meter bufferzone rondom de lokale abortuskliniek woont, moet oppassen. Inwoners van de stad binnen deze 200 meter grote cirkel hebben dan ook een brief ontvangen, waarin ze gewaarschuwd worden dat ‘activiteiten op private plaatsen (zoals huizen) in het gebied rondom het beschermde gebouw en de aangrenzende zone, een overtreding kunnen zijn als ze kunnen worden gezien of gehoord binnen de zone door anderen en expres zo worden uitgevoerd of voortkomen uit roekeloosheid.’ De boetes op overtreding hiervan beginnen bij 10.000 Britse ponden!

Verschillende visies
Belangengroepen zien dit als een Orwelliaanse stap die de vervolging van christenen dichterbij brengt. Bidden in de tuin kan nu in principe al strafbaar worden op laste van arrestatie en een zware boete. Anderen vinden dit overdreven. Zij wijzen op het feit dat de regelgeving duidelijk aangeeft dat het expres moet worden gedaan of zo roekeloos moet zijn, dat het een vergrijp vormt. ‘Gewoon’ gebed valt daar volgens hen niet onder.

Het lijkt erop dat vele vrije westerse mensen het niet voor mogelijk achten dat (religieuze) vrijheden worden ingeperkt. Voor hen is het onvoorstelbaar. Toch is de toelichting van de Schotse regering bij deze wetgeving veelzeggend. Daar wordt in gewaarschuwd dat religieuze prediking en stille wakes al onder deze wetgeving kunnen vallen, als ze als bedreigend worden ervaren. Dat laatste doet toch wel vrezen voor het ergste, zeker als je beseft hoe activistisch pro-abortusgroepen en hun aanhangers kunnen zijn. Er zullen er zijn die elke kans aangrijpen om christenen onder druk te zetten, dat laten de onrechtmatige arrestaties rondom abortusklinieken - ook in Nederland - wel zien. 

Teken aan de wand
Eind oktober wordt deze wetgeving ook van kracht in andere delen van het Koninkrijk als Engeland en Wales. Het is tekenend voor hoe het tij meer en meer keert voor Bijbelvaste christenen in het eens zo vrije en (cultuur)christelijke Europa. Je mag tegenwoordig van alles zijn en zoveel vinden, als je maar geen Bijbelvaste christen bent. Daar is geen plaats voor. Die groep kan beter zwijgen. Wat zij geloven mag wel, maar wel achter de eigen voordeur en zelfs dat al niet eens meer vrijelijk. Nee, wij als progressieve samenleving willen geen last van jullie hebben, want anders...

Bron: Christian Post