Antihaatwet Schotland ingevoerd - Waarom dit een zorgelijke ontwikkeling is
In Schotland is een nieuwe wet van kracht geworden waarin het beledigen van op basis van leeftijd, geslacht, handicap, religie, seksuele voorkeur of om het zijn van een transgender persoon strafbaar wordt gesteld. Het cruciale probleem in deze wet is dat belediging ervaren moet worden en wanneer is dat? Critici vrezen dan ook willekeur en een inperking van de vrijheid van meningsuiting.
De nieuwe wet die bedoeld is om zogenaamde ‘hate-speech’ (haat spreken of haat zaaien) te bestrijden, kent een stevige strafmaat. Bij veroordeling kan iemand tot zeven jaar gevangenisstraf krijgen. Dat is nogal wat.
De besteller auteur J. K. Rowling (van de Harry Potter boeken) schreef meteen een serie tweets nadat de wet van kracht werd, om de houdbaarheid ervan te testen. Zij vreest voor het vrije woord en is bang dat mensen straks niet meer vrij kunnen spreken over de (biologische) feiten rond geslacht en sekse. Dat is geen denkbeeldig gevaar, want de wetgeving gaat om het ervaren van belediging. Als dat kan worden aangetoond is er sprake van haat zaaien. Dit juridisch en objectief weinig harde criterium is zeer gevoelig voor de waan van de dag en de politieke kleur die in het land waait. Zeg je voor deze mensen onwelgevallige dingen dan kan dit zo maar worden gebruikt om jou als persoon van het speelveld te halen.
Uiteraard is dit in Schotland en niet in ons eigen land. Toch is het zorgelijk, te meer daar we al eerder schreven over soortgelijke ideologisch en politiek gedreven wetgeving in Canada. De Angelsaksische wereld is steeds meer aan het verdwalen in het bos van de progressieve waan. Daardoor dreigen fundamentele vrijheden op het spel te staan als de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst. Maar denk ook aan Finland waar parlementsleden en geestelijken vervolgd worden om hun Bijbels gefundeerde visie op homoseksualiteit.
Er wordt al met al meer en meer een trend zichtbaar in de westerse wereld van toenemende onverdraagzaamheid, niet alleen in media en onder bepaalde ideologisch gedreven stromingen, maar ook in de politiek en zelfs de wetgeving. Deze onverdraagzaamheid richt zich tegen alles wat niet past binnen de dominante ideologie en bijbehorende progressieve politieke wind, vanuit het idee dat kwetsen en beledigen wel zo'n beetje het ergste is wat iemand kan doen. Met name conservatieve en Bijbelvaste christenen worden daarin steeds minder geaccepteerd. We moeten ons als die Bijbelvaste christenen hierop instellen en ons voorbereiden. We moeten dapper zijn en blijven staan voor de waarheid. We hebben daarbij elkaar nodig, om houvast en steun te bieden en kracht te verlenen aan elkaar. Vrees hebben hoeven we niet, want God zal met ons zijn. Hij heeft immers gezegd: ‘Ik ben met jullie alle dagen tot aan de voleinding van de wereld’ (Mt. 28: 20).