Image

Aanslag op Trump en Openbaring 13

Artikel
15 juli 2024

Dit weekend waren we getuige van een aanslag op oud-president en nu wederom presidentskandidaat Donald Trump. Hij werd beschoten door een schutter op het dak van een gebouw 150 meter verderop. Er werden meerdere kogels afgevuurd. Eén kogel schampte Donald Trumps oor, de rest van de kogels raakte hem niet. Wat heeft dit met Openbaring 13 te maken?

Na de aanslag werd Donald Trump door veiligheidsagenten afgevoerd. Vechtlustig en vastberaden stak hij daarbij zijn vuist omhoog en spoorde de aanwezige toehoorders aan om te vechten. Ze begonnen daarop ‘USA, USA’ te scanderen. De schutter werd gedood. Naast hem kwam ook een brandweerman om die zich onder het publiek bevond en werd een andere toehoorder zwaar gewond. 

Relatie Openbaring 13?
In Openbaring 13 lezen we over de opkomst van de antichrist. Rondom om hem zullen een aantal gebeurtenissen plaatsvinden. Een van die gebeurtenissen vinden we verwoord in vers 3 aldaar, waar wordt gesproken over een dodelijke wond die wonderbaarlijk geneest. Er staat dan dat de hele aarde het beest achterna ging met verwondering. Het 'wonder' van de genezing van de dodelijke verwonding, is voor velen een teken dat we in hem met niet zomaar iemand te maken hebben. Deze gebeurtenis vormt aldus een basis voor aanbidding en navolging (het achterna gaan in verwondering). Vers 4 bevestigt dat ook, als er staat dat mensen roepen: ‘Wie is aan dit beest gelijk? En wie kan er oorlog tegen voeren?’

Uiteraard is de aanslag op Donald Trump niet de vervulling van deze profetische woorden, maar het zet het wel te denken. Er zijn heel wat aanslagen geweest op allerhande regeringsleiders. In de Tweede Wereldoorlog was er bijvoorbeeld een aanslag op Hitler uitgevoerd door zijn eigen officieren. Hij overleefde die ternauwernood. De dictator zag het als het ingrijpen van het lot en als een bevestiging van zijn goddelijke bestemming. Nog niet zolang geleden was er de aanslag op de Japanse premier Shinzo Abe, die hij met het leven moest bekopen. Of nog recenter de aanslag op de Slowaakse premier Fico, die het gelukkig overleefde. Maar denk ook aan de moord op Pim Fortuyn in 2002. 
Dit soort publieke aanslagen hebben diepe impact op de wereld en de samenlevingen waarin ze plaatsvinden. Ze kunnen niet zelden de loop van een (politieke) gebeurtenis blijvend bepalen en veranderen. Je ziet dat nu ook al ontstaan. De commentaren in nationale en internationale media over de impact van het schietincident op Trump spreken al over de gevolgen voor de wereld en de Amerikaanse politiek en samenleving in het bijzonder. 

De duivel weet dit ook. En dat betekent volgens mij dat hij hiervan gebruik zal maken, op de manier zoals dat in Openbaring 13 wordt verwoord. In mijn ogen is het overwinnen van een opgelopen dodelijke verwonding door de Antichrist daarom een van de belangrijkste valse tekenen en wonderen waarvoor Gods Woord al waarschuwt (2 Tess. 2). Het is een na-aping van de ware Messias die de dood overwon door na drie dagen uit het graf op te staan. Bij de Antichrist is het allemaal nep (dus niet echt een opstanding), maar het is wel evenzo belangrijk en bepalend. En mensen zullen hem erom aanbidden.

Roelof Ham

PS zaterdag 5 oktober is de Zoeklichtdag. Vergeet niet uw kaarten te bestellen.