Image

32e gezamenlijk viering voor vrede moslims, christenen en Joden

Artikel
02 januari 2025

In Zwolle wordt op 5 januari voor de 32e keer de jaarlijkse viering voor de vrede gehouden waarbij moslims, Joden, protestanten en katholieken samenkomen om te vieren en te bidden. Klinkt mooi, maar theologisch is het wel problematisch.

‘Ieder jaar is het weer meer nodig dat dit soort vieringen er zijn,’ zo meldt Ingrid Petiet voorzitter van de Joodse gemeente in Zwolle in het artikel in het Nederlands Dagblad. We leven immers in een steeds meer verdeelde tijd van polarisatie en dat is niet wenselijk. Daar kan iedereen het over eens zijn.
Maar de verschillen in religie dan? De katholieke vertegenwoordiger ziet geen probleem: de drie godsdiensten gaan immers allemaal terug op Abraham en daar, in deze gedeelde bron van inspiratie, wordt verbinding gevonden. De drie grote monotheïstische religies geloven allemaal in de ene God van Abraham. Zoals in het Nederlands Dagblad valt te lezen: ‘In de kern geloven we vaak hetzelfde: zorg voor je naasten en behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.’

Hoewel dit natuurlijk vroom klinkt, is de vraag of dit klopt?
Laten we blijven bij onze eigen christelijke religie: is wat hier gezegd wordt juist? 

Hoewel het waar is dat het christendom ook Abraham erkent, zijn wij geen Abrahamitische religie. Wij zien in Abraham een voorbeeld van geloven (zie onder andere Hebreeën 11 en Romeinen 4), maar wij zijn christenen, geen ‘abrahamieten’. Wezenlijk voor ons geloof is dan ook niet Abraham, maar Jezus de Christus. Christus betekent Messias, dat wil zeggen: de gezalfde en beloofde verlosser die namens God komt. Dat is dus volgens ons Jezus.
Jezus als Messias wordt echter in het religieuze Jodendom ontkent en afgewezen. Moslims erkennen Hem weliswaar als profeet, maar zeker niet als Verlosser. Hij is niet gestorven aan het kruis, niet opgestaan uit de dood en Hij is ook zeker niet God. Voor christenen zijn dit wezenlijke, fundamentele punten van hun geloof. Jezus is er zelf ook heel duidelijk over. In Johannes 14:6 lezen we Zijn beroemde uitspraak: ‘Ik ben de weg, de waarheid en het leven, niemand komt tot de Vader dan door mij.’ 

Het gaat dan ook te ver om een viering te houden met deze andere religies. Gesprek en dialoog, daar is niets mis mee. Maar samen vieren en het Hogere aanbidden, dat is ten diepste onmogelijk. Als wij bidden, dan komen we immers tot de Vader door Jezus Christus (wij bidden in Zijn Naam). In de Hebreeënbrief wordt het ons geleerd dat wij door Christus toegang hebben tot de Vader (Hebreeën 10: 19-22). Dit nu wordt juist ontkend door de andere religies. Daarbij bidden moslims ook daadwerkelijk tot een andere God, want Allah is niet de God van de Bijbel en hoe kun je nou samen tot verschillende goden bidden als je belijdt monotheïstisch te zijn en dus gelooft in het bestaan van één, ware God?

Wat we hier zien is daarmee het bekende patroon van onze tijd waarin heiligheid en zuiverheid van de (Bijbelse) leer wordt geofferd voor het ideaal van samenwerking en ‘verbinding’. Wat je inhoudelijk gelooft doet er niet toe. Het is niet meer relevant, want er is een hoger doel. Maar dat is onzin! Wat je gelooft is van wezenlijk belang! Het maakt alles uit, niet in de plaatste plaats voor onze redding. Er is immers maar één weg en één evangelie. Het was Paulus die het scherp, maar waar, zei in Galaten 1: 6-9: ‘Ik verwonder mij erover dat u zich zo snel afwendt van Hem Die u in de genade van Christus geroepen heeft, naar een ander evangelie, terwijl er geen ander is; al zijn er ook sommigen die u in verwarring brengen en het Evangelie van Christus willen verdraaien. Maar zelfs als wij, of een engel uit de hemel, u een evangelie zouden verkondigen, anders dan wat wij u verkondigd hebben, die zij vervloekt. Zoals wij al eerder gezegd hebben, zo zeg ik ook nu weer: Als iemand u een evangelie verkondigt anders dan wat u ontvangen hebt, die zij vervloekt.’
Laten we er voortdurend voor waken dat er ook maar enige ingang wordt gevonden voor een leer of opvatting, waarbij de centrale betekenis van Jezus en Zijn verlossing wordt uitgehold. We moeten niet meewerken aan de vermenging van religies, totdat er geen waarheid meer te vinden is. Deze vermenging is een kenmerk van de religie van het kwaad, want ze maakt het evangelie krachteloos en laat mensen verloren gaan. Het is niet voor niets dat juist dit dé religie is van de Grote Verdrukking. 

Bron: Nederlands Dagblad