ZwartWit: Aura's

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 15
Wat zijn aura's? Die vraag kwam bij me en ik wil daar langs deze weg op ingaan. Alles wat leeft heeft een aura. Planten, dieren en natuurlijk ook mensen hebben een aura, zo zegt men. Je kunt, zo wordt beweerd uit de aura aflezen hoe het met iemand gesteld is. Een aura heeft te maken met het energieveld, is er geen energie dan ook geen aura. Het begint als een wit schijnsel maar er kunnen ook fascinerende kleuren 'zichtbaar' zijn. Het zou de begrenzing zijn van het etherische en astrale lichaam.

Mensen die veel spanningen hebben en niet goed of gezond eten hebben een vale aura. Het is dus van belang gezond te eten. Om dat te weten hoeft u echter niet de aura te kunnen waarnemen. Ook ontspanning is goed voor de aura.

De aura kan dus vaal, wit of mooi gekleurd zijn. Zie je bijvoorbeeld veel rood in de aura dan geeft dat aan dat iemand met spanning te maken heeft. Dit kan er ook op duiden dat die persoon een gepassioneerd mens is. Is er rond het rode een witte rand zichtbaar dan is iemand bezig op een goede manier een bepaalde last of zorg te verwerken. Groen heeft te maken met verandering, paars heeft te maken met spiritualiteit en veel blauw duidt erop dat de persoon veel energie bij zich draagt, dan beschikt zo iemand wellicht over 'magnetische handen.

Om een aura waar te nemen moet je helderziende kwaliteiten hebben, terwijl er ook .verbindingslijnen lopen naar de astrologie. Je komt in de buurt van waarzeggerij. (Aan de hand van de kleur wordt er aan waarzegging gedaan: iemand is gespannen of juist opgewekt) Het schijnt zo te zijn, dat de kleuren die de paragnost waarneemt overeenkomen met de kleuren die de astroloog vaststelt op grond van de horoscoop van die persoon.

De aura wordt verdeeld in een aantal lagen. Net langs het lijfelijke lichaam is er de etherische aura. Deze aura is verantwoordelijk voor het doorgeven van energie die uit de kosmos op je inwerkt.

Zo' 40 cm. van het fysieke lichaam ligt de astrale aura, ook wel emotioneel lichaam genoemd en als een kring om je hoofd ligt het mentale lichaam, dat je helpt bij het denken, fantaseren en bij creatieve processen. De buitenste laag is het spirituele lichaam, dat groter is naarmate iemands spirituele ontwikkeling gevorderd is.

De wetenschap heeft zich met zo bezig gehouden met dit fenomeen, het was Von Reichenbach, die in zijn boek "onderzoek naar het magnetisme' verhaalde van proeven met helderzienden die uit de noordpool van een magneet blauw en uit de zuidpool van de magneet rood licht zagen stromen. Ook zagen zij licht stralen uit de vingers van bepaalde mensen.

Het gaat er hier natuurlijk niet om dat u helemaal ingevoerd wordt in deze dingen, verre van dat, maar het is welde bedoeling dat u zich weet te wapenen tegen de oprukkende invloed van het occulte en demonische. Er zijn zoveel woorden, zoveel termen, we moeten ons niet in verwarring laten brengen. Daarom is het van belang de principes te onderkennen,, al geeft men dan een nieuwe naam, we herkennen dan toch de oude strategie van de boze.

Ook de dingen van de aura vallen .onder helderziendheid en hebben alles te maken met paranormale gaven, met waarzeggerij. Het is de Here een gruwel, dat moet het ook voor ons zijn.

We moeten ons niet oriënteren op aura's in wat voor lichtglans ook. Satan doet zich voor als een engel des lichts 1). We moeten hem ook op dit terrein ontmaskeren. Veel beter kunnen we ons richten op onze Heiland. Hij is het licht der wereld 2) en geeft ons de opdracht en mogelijkheid als licht der wereld gekend te worden 3).

Dan gaat het niet om verborgen (occulte) zaken, maar dan gaat het om openheid, eerlijkheid, helderheid. Daarin staat de verkondiging van verlossing en genade centraal. We mogen ons los gekocht weten van het zogenaamde licht van satan dat alleen duisternis brengen zal om in het heerlijke licht van God geplaatst te worden, voor eeuwig.

ds. Henk Schouten

1) 2 Corinthiërs 11:14
2) Johannes 8:12
3) Mattheüs 5:14