Zwart-Wit: Spiritisme (1)

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 11
Ik ontving een schrijven van een zuster, die op jonge leeftijd meegenomen was naar een spiritistische seance. Ze had nog nooit van dergelijke zaken gehoord, maar langzaamaan begon ze te geloven dat je met overledenen contact kon hebben. Ze ging er meer en meer over lezen en kwam ook tot het geloof in reïncarnatie. Toen er gezondheidsproblemen kwamen ging ze naar een magnetiseur, klopte aan bij het boeddhisme en raakte meer en meer verstrikt in de handen van de boze, zelfs haar huwelijk kwam onder grote druk. Een zuster uit een Pinkstergemeente mocht haar op de weg van de Here Jezus brengen, er was bevrijding en overwinning. Geweldig!

WAT IS SPIRITISME?
Spiritisme is de theorie, die aanneemt dat de geesten of de zielen van overleden mensen door een daartoe geschikt persoon mededelingen kunnen doen aan de nog levenden of zich in een stoffelijke vorm (materialisme) kunnen vertonen. Zeker is inderdaad dat mediums in trance, een bepaalde bewustzijnsverandering, berichten kunnen doorgeven, zogenaamd afkomstig van overleden mensen. Het opmerkelijke is dan, dat ook bewezen kan worden, dat het medium zelf onmogelijk op de hoogte geweest kan zijn van de ontvangen berichten.
Komen dergelijke berichten dan inderdaad van de overleden personen, dat is maar zeer de vraag. Het kan zijn dat er sprake is van telepathie, het lezen van de gedachten van iemand anders. En nog minder uitgesloten moet worden dat er directe demonische inwerking is.
Een gevallen engel doet zich voor als de geest van de overledene. Of het medium dat weet of beseft is niet helemaal duidelijk; dat zal soms wel het geval zijn, soms misschien ook niet.
Opmerkelijk is de geschiedenis van Saul, zoals we die vinden in 1 Samuël 28. Saul raadpleegt het medium te Endor. Het opmerkelijke ligt misschien wel daarin dat de vrouw vreselijk schrikt, wanneer Samuël zich openbaart Vertrouwd als ze was met het occulte, had ze waarschijnlijk een demon verwacht, maar dan blijkt Samuël te komen. Ze beseft dat ze nu met heel gevaarlijke dingen bezig is. De vraag blijft open of er inderdaad contact gelegd kan worden met de geesten van de overledenen. Koning Saul is hier in ieder geval een stap te ver gegaan. Hij hoopte op hulp uit het dodenrijk. Hij wordt het dodenrijk ingetrokken en de volgende dag sterft hij.

Een andere vraag - en die is veel dringender - is, niet of het kam, maar of het màg. Daarover is de Bijbel zonneklaar. 'ik bende Here. Gij zult u niet wenden tot de geesten van', doden of tot waarzeggende geesten, gij zult hen niet zoeken, om u met hen te verontreinigen: Ik bende Here uw God" 19.31. zie ook 20:6.27; Deut. 18:11; Jes.8:19).
Andere voorbeelden van spiritisme zijn: glaasje draaien, tafel laten zweven, klopgeluiden, bewegende voorwerpen e.d. Voor al deze dingen geldt hetgeen uit genoemde teksten naar voren komt. Blijf er ver vandaan.
Waar verblijven de geesten der overledenen? De ongelovig gestorvenen bevinden zich in het dodenrijk, terwijl zij die in de Here Jezus ontslapen zijn in het Paradijs zijn gekomen.
Het voorbeeld van de bovengenoemde zuster laat zien, dat je hier ook dicht bij de reïncarnatieleer gekomen bent. Ook dat heeft te maken met signalen van de 'andere kant', ervaringen van eerdere levens. Wanneer mensen kennis hebben van ervaringen in eerdere levens, dan is het goed mogelijk dat zij ook die informatie ontvangen hebben langs occulte weg, rechtstreeks of indirect. Wanneer je over deze dingen nadenkt begrijp je pas goed wat het woord 'beduveld' betekent. Een geest van demonie waait over de aarde. Alles wordt voorbereid op de komst van de antichrist, met als religieuze component de valse profeet, die maakt, dat de antichrist straks als 'god' aanbeden wordt Laten we waakzaam zijn en op volkomen wijze onze Here Jezus toegewijd leven.

ds. Henk Schouten