Zwart-Wit: Homeopathie (3)

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 14
Naar aanleiding van de artikelen over homeopathie kreeg ik, zoals verwacht, veel en zeer uitéenlopende reacties. Het is duidelijk dat over deze dingen onder lezers van 'Het Zoeklicht' geen eensgezindheid is. Ik kreeg wat correcties, maar ook aanvullingen. Eén en ander was net van invloed op de visie die ik naar voren heb willen brengen, namelijk de occulte achtergrond en werking van de homeopathie. Sommige reacties van mensen die het niet met mij eens zijn hadden een boze en zeer vijandige toonzetting, soms leek het wel of mensen voor een bepaalde geloofszaak streden. Dat zijn dingen die ik niet begrijp en onder ons toch niet horen te gebeuren.

Veel reacties waren er die niet ingingen op de argumenten die ik geschreven heb, maar waren gericht tegen de reguliere geneeskunde. Nu is het zeker waar, dat ook daar dingen gebeuren die we beslist moeten afwijzen. De ethiek en de normering is soms buitengewoon onduidelijk of ronduit afwezig en inderdaad wordt er veel gif geslikt, maar dat valt buiten het kader van het schrijven over homeopathie.

De artikelen reeks 'zwart-wit' is gewijd aan zaken die met het occulte verband houden. Daarin zien we een oprukkende macht der duisternis en het is de opdracht van 'Het Zoeklicht' te letten op de tekenen der tijden. De homeopathie met haar occulte inhoud is absoluut een teken des tijds.

Ik werd weer op indringende wijze bepaald bij de occulte ballast die ze op mensen neerlegt toen ik kortgeleden hierover in gesprek kwam met een bekend echtpaar in de evangelische wereld. Om redenen van privacy kan ik hun namen niet geven. De broeder en zuster vertelden me dat zij zon 15 jaar lang gewinkeld hadden in de shop van de homeopathie. Vogel werd gelezen als de Bijbel, de voorraad homeopathische middelen in huis was enorm. Maar onze zuster werd zieker en zieker en de wanhoop was soms zeer bedreigend. Tot hun spijt nu maakten ze veel mensen attent op en wegwijs in de wereld van de homeopathie want dat was een natuurproduct. Er waren wel waarschuwende geluiden, maar daar ging men tegenin dan wel aan voorbij.

Op een zeker moment tijdens een verblijf in het buitenland werd de situatie van onze zuster zo kritiek dat gevreesd werd voor haar leven. Intens en ernstig gebed was er, maak vooral ook dit gebed: 'Heer als er iets is in ons leven dat niet goed is en niet naar uw wil is, maak het ons duidelijk'. Enige tijd later tijdens een zakenreis in het buitenland maakte een christenvriend plompverloren de opmerking: "Gebeuk je nog altijd die occulte rommel van Vogel" of woorden van die strekking. Wat zo dikwijls gezegd maar genegeerd was werd nu als een antwoord van God op het gebed gezien. De broeder en zuster hebben zichzelf gereinigd, dat is: zichzelf geplaatst onder de reinigende en beschermende werking van het bloed van onze Heiland. Alle middelen en alle literatuur werden verzameld en vernietigd, gelijk in Handelingen over occulte boeken geschreven staat. Onze zuster vertelde dat zij toen voelde of er iets van haar werd weggetrokken. Voor het eerst sinds lange tijd kon zij weer slapen en heeft nooit meer last gehad van de dingen die haar zo vreselijk hadden doen lijden.

Tijdens het gesprek dat we hadden voelde ik heel duidelijk de strijdende pijn die er geweest is, maar ook de vreugde om de genade Gods die ontvangen was. De broeder van het getuigenis had in die tijd ook een lang gesprek met een huisarts uit de omgeving waar ook dr. Vogel werkte. Deze christenarts vertelde hem dat vele mensen gebonden waren door de homeopathische middelen. Hij vertelde ook dat Vogel zijn patiënten magnetiseerde en hypnotiseerde. Wanneer je deze dingen hoort is verder commentaar niet nodig denk ik.

Veel mensen reageren op mijn artikelen met vragen over bepaalde medicijnen en therapieën, of men daar wel of niet gebruik van kan maken. Het is niet alleen ondoenlijk maar ook mijn bedoeling niet daar op in te gaan. Dit is geen vragen rubriek en zeker geen medische vraagbaak. Zwart wit is wel bedoeld als een mogelijkheid om elkaar te attenderen op bepaalde ontwikkelingen in onze samenleving op het gebied van het occulte. Het is de bedoeling verborgen verleiders te signaleren en te ontmaskeren, daarover kunt u mij schrijven of e-mailen.

ds. Henk Schouten