Zwart-Wit: Homeopathie (3)

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 9
Het medicament dat door homeopaten wordt gebruikt bestaat zoals we eerder schreven uit een zogenaamde oertinctuur. Dat oertinctuur wordt verdund. Deze verdunningen zijn decimaal (D) of centimaal (C). Het cijfer dat achter de letter staat geeft aan hoeveel maal het verdund is, steeds weer die trap van 1/10 of 1/100. Hoe slapper de koffie is hoe minder goed het smaakt. In de homeopathie werkt het echter andersom. Hoe groter de verdunning, des te krachtiger het middel werkt. Hoe kan dat? Hier zit juist een angel die we niet moeten veronachtzamen. De verdunning moet iedere keer geschud worden, voor dit schudproces bestaan bepaalde regels. In alle gevallen begint dit schudden handmatig en kan later door een machine worden overgenomen. Zonder schudden zal het middel niet werken.

Dit schudden wordt ook wel potentiëren of dynamiseren genoemd (Toevoegen van 'genees'-kracht). Oorspronkelijk werd een gesloten fles op een verende ondergrond geslagen. De schudmachines bootsen dit procédé zoveel mogelijk na. Het effect hiervan is dat de innerlijke, spirituele, geneeskundige krachten uit de grondstof worden vrijgemaakt, aldus de homeopaat. Juist hier stellen we onze vragen. Wat zijnde innerlijke, spirituele geneeskundige krachten? Deze zijn niet empirisch waarneembaar. Hier vindt een grensoverschrijding plaats. Komen we hier ook niet in de buurt van Jomanda-achtige toestanden, zij straalt water in en dat krijgt ook spirituele geneeskundig kracht?

Occulte achtergrond?
Je gaat je op dit punt afvragen of de homeopathie occulte wortels heeft. Wie was Hahnemann? Hahnemann studeerde medicijnen in Leipzig en werkte ongeveer twee jaar als arts. Hij verzette zich tegen de toenmalige praktijken die inderdaad barbaarse trekken hadden. Maar als zo vaak werd het kind met het badwater weggegooid. Om toch een levensonderhoud te hebben begon Hahnemann met het vertalen van boeken. Juist door dit vertaalwerk kwam hij in contact met boeken over Paracelsus en leerde ook het Taoisme kennen.

Paracelsus was arts, alchemist, animist, waarzegger, astroloog, zwart magiër Hij doceerde meestal in beschonken staat, 'alsof de duivel zelf door hem sprak'. Hij geloofde in onzichtbare geesten die met grote kracht in de natuur werkzaam zijn„ de quintiae Essentiae. Ook hier gaat het om krachten uit kruiden en mineralen. Er is zelfs een boek getiteld: Paracelsus in Hahnemann.

Tao
Wanneer Hahnemann studeert op Confusius en het Taoïsme noemt hij Jezus een 'aartsdweper’ . Dat is een buitengewoon ernstige Godslastering. Het heilbrengend en verlossend werk van onze Heiland wordt dooi Hahnemann ter zijde geschoven en Confusius wordt als verlosser voorgesteld. Een rechtstreekse aanval van de duivel. Kenmerkend voor het Taoisme van Confusius is het 'geheimenis van Similé . Tao is een milde kracht, rustig werkend door de krachten van yin en yang. Tao is ook wel de god van de homeopathie genoemd.

Magnetisme
Tenslotte noemen we Mesmer, een man die ook buitengewoon veel invloed had op de handel en wandel van Hahnemann. Mesmer was een Weense arts. Hij liet een magneet maken en probeerde deze uit op zieken en genas daarmee. Mesmer sprak van een fluïdum, een geheimvolle kracht der sterren. Ook hij zou in persoon deze kracht bezitten, hij noemde die kracht dierlijk magnetisme. Mesmer kon de toeloop nauwelijks meer verwerken, daarom ging hij over op massa behandeling. Bomen in de tuin werden bestreken en straalde zijn genezende kracht uit. Het hoeft geen betoog dat we hier te maken hebben met vormen van magnetiseren en strijken welke in de Bijbel genoemd en afgewezen worden.

In 1777 leerde Hahnemann dit Mesmerisme kennen en heeft ze sindsdien met een zekere voorliefde genoemd. Hij heeft een analoog ontwikkeld voor dit magnetisme, de homeopatische middelen. Hahnemann heeft de vergeestelijking van de materie bevestigd en sluit daarmee ook naadloos aan bij het spiritistische gedachtegoed. Misschien onthutsend dit te lezen en te horen, in parapsychologische kringen is het niet nieuw. Dr. Med. Alexander Rosenmuller schrijft:

‘Men kan het wezen en de werkingswijze van de homeopathie niet begrijpen, als men slechts rekening houdt met de materiële deling van de materie… Wanneer we ons de deling steeds verder voortgezet denken, zo wordt de werkzame kracht steeds meer verfijnd, tot de etherische toestand. De ether bestaat uit de allerkleinste atomen en is de bron van universele plasma. Het is niet slechts hoger dan de materie, maar de materie komt door haar tot stand, uit deze werden onze planeten en de werelden geboren in de ruimte.

Het zichtbare lichaam is een verdichting van het fijnere, etherisch maar nog steeds moleculair en dientengevolge een etherisch-materieel lichaam. De ziel kan zonder dit etherische verbindingsmiddel niet op het grof materiële lichaam inwerken. Wanneer dus een geneesmiddel tot de etherische toestand verdund wordt, zo kan ze op de ziel inwerken en de ziel kan in een ogenblik het ziekteverschijnsel genezen’.

Wanneer je dit zo ziet, word je mijns inziens toch voorzichtig met het gebruiken van homeopathische middelen.

ds. Henk Schouten