Zwart-Wit: Homeopathie (2)

Henk Schouten • 75 - 1999-2000 • Uitgave: 8
Wanneer we in Het Zoeklicht over homeopathie schrijven zal niet direct duidelijk zijn welke de samenhang is met ons uitgangspunt. Het Zoeklicht is zoals u uit de colofon kunt weten gewijd aan het onderzoek der schriften en het letten op de tekenen der tijden. Homeopathie valt onder dat laatste en we zullen daar dan ook zeker op terugkomen. Maar eerst willen we nader bezien wat homeopathie inhoud.

SIMILIA SIMILUBUS CURENTUR
Dat is een mond vol, het is Latijn, maar in gewoon Nederlands betekent het zoveel als: het gelijkende wordt door het gelijkende genezen. Daarover zo meer. Homeopathie is afgeleid van twee Griekse woorden, homoios = gelijksoortig en pathos = lijden. De homeopathie is erop gericht een ziekte te bestrijden door een middel dat bij een gezond mens dezelfde ziekteverschijnselen oproept. Het homeopathisch geneesmiddel moet verdund en gepotentieerd zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een homeopa- thisch slaapmiddel gebruikt, dan is dat middel afgeleid van iets waar je onder normale omstandigheden juist wakker van wordt. Koffie verdrijft de slaap, maar een homeopathisch slaapmiddel is sterk verdunde en gepotentieerde koffie. (Coffea D6).

DIAGNOSE
Hahneman (1755-1843) wordt algemeen beschouwd als de grondlegger van de homeopathie. In 1790 deed hij een proef op zichzelf en nam kinabast in, de verschijnselen die hij kreeg leken op malaria. Hahneman bedacht toen dat dit het middel was om malaria te bestrijden. Dat is toch een gedachte waar je normaal niet opkomt, waar kwam die gedachte vandaan? Dat laten we nu verder maar rusten.

Hahnemann begon meer proeven te nemen op zichzelf en op familieleden en registreerde de lichamelijke symptomen. Deze zogenaamde geneesmiddelen-beelden van gezonde mensen werden verzameld in de Materiae Medicae. Wanneer iemand ziek is, wordt bekeken of de ziekteverschijnselen overeenkomen met bepaalde geregistreerde ziektebeelden, dat zijn de reacties van de gezonde mensen op toegediende middelen. Dat vergelijken van ziektebeelden is een zorgvuldig werkje, de lijsten waarop de ziektebeelden met de bijpassende middelen genoemd worden heten repertoria. Vandaar dat een homeopathisch arts veel tijd moet nemen voor de diagnose, hij bladert daarbij voortdurend door zijn papieren.

Dit zoeken in de boeken moet niet beschouwd worden als onzekerheid, maar juist als zorgvuldigheid.

LICHAAM EN GEEST
Er doet zich echter iets voor wat voor ons zeker ook van belang is. Het onderzoek houdt zich niet enkel bezig met de lichamelijke klachten. De homeopaat heeft ook grote belangstelling voor onze mentale eigenschappen, ons karakter, onze voorkeuren. Naar de mate waarin het middel sterker verdund wordt toegediend zou het ook van invloed zijn op ons mentaal-psychisch vlak. Lagere doseringen voor lichamelijke problemen, hogere doseringen voor mentale vooruitgang. Homeopathie als een heilsweg.

MEDICAMENT
In de homeopathie gebruikt men ongeveer 2000 uitgangsstoffen, ongeveer driekwart is plantaardig, de overige zijn van dierlijk, mineraal, of chemische oorsprong. Er wordt een zogenaamde oertinctuur bereid, welke steeds decimaal of centimaal verdund wordt Bij iedere verdunningsgraad wordt de werkzaamheid van het middel sterker. D1, D2, D3 of C1,C2,C3 enz. De toename van geneeskracht vindt niet plaats door de verdunning, dat gaat in tegen iedere logica, maar de toename van geneeskracht vindt plaats door het zogenaamde potentiëring-proces, maar wat is de logica die daar achter schuilgaat? Over dit potentiëring-proces wil ik de volgende keer schrijven.

ds. Henk Schouten