Zwart-Wit: Channeling (2)

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 13
"Wat is uw horoscoop?" Heel veel bladen hebben een occult geladen rubriek, de horoscoop. Christenen 'geloven daar niet in. Toch weten de meesten wel wat hun sterrenbeeld is en onder welk teken van de dierenriem zij geboren zijn. Voor de grap lezen zij wel eens deze occult geladen pagina en stellen vast dat de éne horoscoop voor een zelfde tijdsperiode nog al eens kan verschillen van de horoscoop uit een ander blad.

Anderzijds moeten we vaststellen dat er grote massa's mensen zijn die geloof hechten aan deze dingen en dat is niet sinds gisteren of vandaag. Astrologie is waarschijnlijk één van de oudste vormen van waarzeggerij. Al kort na de zondvloed vinden we sporen daarvan, wellicht is ook de toren van Babel een astrologisch instrument geweest. De bovenste van de zeven etages zou een koepel geweest zijn, waarop de sterrenhemel zou zijn weergegeven. Zo zou de antieke mens tot God willen opklimmen. Ook de moderne mens heeft nog altijd die ijdele verlangens als God te willen zijn.
Uitgangspunt voor de astroloog is dat er een samenhang is tussen de macrokosmos en de microkosmos. De macrokosmos (het heelal) moet als een soort goddelijkheid beschouwd worden, waar de gebeurtenissen op aarde en in het menselijk leven in een soort wetmatigheid mee verbonden zijn.

Dan wordt ook niet de Here God als Schepper en Onderhouder van de wereld gezien, maar beschouwt men het universum als een groot samenhangend geheel, waarvan de onderdelen op elkaar inwerken. Simpel gezegd. de mens is een soort marionetten pop die door onzichtbare touwtjes bewogen wordt.

Overweegt u in dit verband eens de woorden van Paulus uit Romeinen 1:20-25. Daar wordt ook het schepsel boven de Schepper gesteld en wat zijn daar de gevolgen van, vergelijkt u het vervolg van Paulus schrijven eens met onze wereld.

Is er verband tussen de stand van de sterren en ons leven? De astroloog zal als voorbeeld wellicht wijzen op de invloed van de maan op onze aarde. Die onzichtbare invloed wordt zichtbaar in de getijde verschillen als eb en vloed. Dan gaat het echter om natuurwetenschappelijke feiten, om heel andere zaken dus. De argeloze luisteraar tuint er vaak in, de eerste stappen op het hellende vlak zijn gezet.

De astroloog zal door middel van de horoscoop bepaalde voorspellingen doen. Die voorspellingen strelen altijd de vleselijke kant van het leven, geluk en voorspoed. Het raakt altijd de terreinen van geldelijk voordeel en liefde (seks). Zo worden mensen ook gestimuleerd zich uitsluitend op deze zaken te richten, de geestelijke aspecten van het menszijn komen niet aan de orde, waardoor de mensen verleren dat inhoudelijke zaken minstens zo belangrijk zijn. Nog een gevaar is dat mensen een fatalistische levenshouding aannemen. De dingen liggen toch vast, je kunt er met veel aan doen, het staat in de sterren. Passiviteit is het gevolg. Dit alles komt vanwege de demonische macht die door de astrologie heen werkt. Aan de kosmos, de stand van sterren, schrijft men dingen toe, die alleen van God komen.

Ook het voor de grap lezen houdt een zeker risico in. Want stel dat de komende week iets gebeurt dat veel lijkt op wat uw horoscoop zei. wat dan? Begint daar niet vaak de invloed te werken? Veel mensen zijn slaaf van deze bedrieger geworden. Toch kan deze bedrieger ons in de wezenlijke dingen niet helpen of bijstaan. Dat blijkt uit de sarcastische woorden van Jesaja: 'Houd maar aan met uw bezweringen en met de talrijke toverijen waarmede gij u van jongs af hebt afgetobd; misschien kunt gij iets bereiken, misschien jaagt gij schrik aan. Gij hebt u afgesloofd met uw vele plannen; laten nu opstaan en u redden, zij die de hemel indelen, die de sterren waarnemen, die maand voor maand doen weten wat u overkomen zal. Zie, zij zijn als stoppelen. die het vuur verbrandt, zij kunnen hun leven niet redden uit de macht der vlammen; het is geen kolengloed om zich te warmen, geen vuur om daarbij te zitten'. Jesaja 47:12-14.

Wie een bijbels oordeel over deze dingen wil weten, moet nagaan hoe de Bijbel spreekt over waarzeggerij, het valt onder het oordeel van God. Wanneer u toch eens naar de sterren wil kijken. besef dan wat ze werkelijk te zeggen hebben. zij vertellen Gods eer en verkondigen Zijn grootheid. (Psalm 19:2).

ds. Henk Schouten