Zwart-Wit: Channeling

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 12
We leven in een wereld, waarin mensen en vooral jonge mensen al zo'n beetje iedere sensatie hebben uitgeprobeerd. Op steeds jongere leeftijd heeft men seksuele ervaringen. Veel jongeren gebruiken in enige vorm drugs. Op houseparty's en andere feesten is dat helaas een volledig geaccepteerd genotmiddel geworden. Natuurlijk geven deze dingen geen echte diepe bevrediging, velen gaan opzoek naar nog weer spannender ervaringen.

Wil men een nieuwe kick ervaren, dan moeten grenzen opnieuw worden verlegd. Die nieuwe kick wordt gevonden in het occulte. De drugs hadden die weg al wat geopend. Een groeiende belangstelling is er voor het zogenaamde channelen. Schakelen naar een andere wereld, de wereld van satan en de zijnen, het is angstaanjagend.

In de meest eenvoudige vorm gebeurt dat door middel van 'glaasje draaien'. Een omgedraaid glas wordt in een kring van letters gezet, dan worden de geesten uitgenodigd hun boodschappen door te geven. Vingers of een liniaal worden onzichtbaar bewogen in de richting van de letters. Soms wordt het wat specialistischer dan is er een 'Ouija bord', afgeleid van het Franse woord voor ja. In sommige gevallen wordt er zelfs gebruik gemaakt van automatisch schrift. De bedoeling is dat de geesten die worden opgeroepen de gelegenheid krijgen hun boodschappen van de andere kant door te geven. Daar zit natuurlijk een enorme kick in. Er is een grote spanning om dit onbekende gebied binnen te treden en de spanning wordt nog groter natuurlijk, wanneer er inderdaad een teken van leven komt. Je kunt dan vragen stellen, door middel van de antwoorden word je een bepaalde kant opgestuurd, dat is natuurlijk nooit de goede richting.

Vooral angstaanjagend is dat dergelijke praktijken via scholen onder jongeren verspreid worden. Net als in de dagen van Daniël is satan er nog altijd op uit de aankomende generaties te bespelen, hij weet als geen ander, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Wanneer we in de Bijbel zoeken naar dergelijke gebruiken, dan komen we het glaasje draaien of het ouija-bord niet tegen. Dat is echter niet hetzelfde als dat het daarom geen kwaad zou kunnen of niet verkeerd zou zijn. We wezen al eerder op teksten die over waarzeggerij en toverij gingen. Niet alleen het Oude Testament schrijft over toverij, ook in het Nieuwe Testament komen we dergelijke praktijken tegen. Wat daarbij opvalt is de grote radicaliteit waarmee het verworpen wordt. In Handelingen 19:19 lezen we bijvoorbeeld: "En enigen van degenen, die toverkunsten hadden uitgeoefend, brachten hun boeken bijeen en verbrandden ze ten aanschouwen van allen. En men berekende de waarde ervan en stelde die vast op vijftigduizend zilverstukken. Zo wies het woord des Heren krachtig en het werd sterker".

Het is in de gemeente zwart wit. Een tussenweg is er niet. Maar die houding blijkt tot heil, tot zegen te zijn. Misschien is het. goed eens te kijken naar de boeken en video's die we in onze thuisbibliotheek hebben. Het is goed om met de kinderen of kleinkinderen eens te spreken en na te denken over hun ervaringen met dergelijke praktijken. U zult versteld staan. Wanneer deze dingen bij ons gevonden worden, laten we er radicaal mee breken, dan zal de zegen van de Heer weer terugkomen, sterker worden.

Wanneer een gesprek niet lukt dan is het wellicht goed uw (klein)kind een goed boek over deze thema's te geven. Bijvoorbeeld van br. Willem J. Ouweneel, "Jouw; leven en het occulte"

ds. Henk Schouten