Zwart wit

Henk Schouten • 75 - 1999/2000 • Uitgave: 1
In Den Haag is er een interkerkelijk samenwerkingsverband: 'Hart voor Den Haag'. Daarbij is aangesloten een groep van vrijwilligers uit verschillende gemeenten, van Pinkster tot Chr. Gereformeerd, onder de naam 'Para-paraat. Deze groep van mensen wil niets liever dan het Evangelie van Jezus Christus verkondigen aan mensen die zich inlaten met occultisme. We zien allerwegen een verontrustende toename van occulte activiteit. Boekwinkels liggen overvol • met boeken over New Age, het zogenaamde nieuwe tijds denken. Er zijn veel tv-programma's die aan het occulte gewijd zijn en nog veel meer waar dit denken kritiekloos in opgenomen blijkt. Voortdurend worden Yoga-cursussen aangeboden, mensen worden uitgenodigd voor meditatie, reiki en lezingen over reïncarnatie. Centra die zich met deze duistere zaken bezig houden schieten als paddestoelen uit de grond. Para-paraat wil folderen en getuigen bij ingangen van. grote paranormaal-beurzen, die het hele jaar door, door heel Nederland, ieder weekend gehouden worden.

WERKEN
Wanneer we de informatie hierover doornemen valt ons op, dat er zelfs kerken zijn die hun deuren voor dergelijke beurzen openen. Wellicht gedreven door geldzorgen om de eindjes aan elkaar te knopen, besluiten kerkvoogdijen misschien tot verhuur van hun ruimten. Maar is het niet vreselijk, dat Godshuizen waaruit het Evangelie klinken moet gebeukt worden door activiteiten die rechtstreeks vanuit de hel geïnspireerd worden? Zo lezen we dat de Grote Kerk in Den Haag evenals bijvoorbeeld de Pieterskerk van Leiden ruimte bieden aan deze paranormaalbeurzen. Ik vrees dat er zelfs meer mensen naar die beurzen zullen gaan dan dat er op zondag de diensten bezoeken. Het is moedig, dat er broeders en zusters zijn die, gedreven door de liefde van de Christus, tijd vrijmaken voor gebed en getuigenis. Zij willen de zoekende en vertwijfelde mens vertellen dat Jezus gezegd heeft: 'Ik ben de weg, de waarheid, en het leven, niemand komt tot de Vader dan door Mij' (Johannes 14:6).

DUIKPLANK
Alleen tussen januari en mei worden er in ons land door één organisatie 26 van dergelijke bijeenkomsten georganiseerd en nog eens tien werden door een andere organisatie aangekondigd, alleen voor de maand februari!! Deze beurzen zijn een duikplank naar de duisternis. De meeste bezoekers zijn nieuwsgierigen, zoekers. Zij zoeken richting in de wereld van New Age. De werkgroep Para-paraat spreekt van de kleuterschool van satan, waar ook een heuse beroepskeuzetest mogelijk is om 'hogerop' te komen. Zo kun je bijvoorbeeld reikimaster worden met de mogelijkheid iemand op afstand te genezen. Het verlangen om als God te zijn wordt hier bijzonder gekoesterd.

PARANORMAAL-KRANT
Wie de beurs bezoekt loopt met een krantje weer naar buiten, boordevol tips en adressen, maar ook met waarschuwingen tegen christenen!, die niet beter weten. Jan C. Van der Heide, paragnost, schrijft in die krant, jaargang 3 nummer 1: 'Laat de woorden over hel, dood en verdoemenis a.u.b. voor wat het is. Leg indianenverhalen 'naast u neer'. Dergelijke beurzen zijn een opstap, daarna schrijven mensen zich in voor seminars, lezingen en trainingen. Het is allemaal onderweg naar de komst van de antichrist, zijn geest is buitengewoon actief. De duisternis wordt steeds zwaarder, maar naarmate de nacht vordert zal het licht dat komen gaat des te heerlijker zijn. De nieuwe wereld die komen gaat is die van onze Heiland en Zaligmaker. Moge Zijn licht nog in veler hart opgaan.

ds. HenkSchouten