Zorgzaam handelen

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 19
Om bezorgdheid te overwinnen, moet je dankend bidden, je gedachten bewaken en gehoorzaam zijn (Filippenzen 4:4-9) (Lees daarover in de vorige twee nummers).
Gehoorzaamheid is de derde sleutel die God geeft om bezorgdheid te overwinnen. In plaats van de energie van vandaag te verspillen aan morgen, moet je God vandaag gehoorzamen. Ben je bezorgd over de financiën? Wees dan vandaag een goede rentmeester over wat God je vandaag heeft toevertrouwd. Ben je bezorgd over de kinderen en hun toekomst? De beste strategie om hen voor te bereiden op morgen is hen vandaag op te voeden in de terechtwijzing des Heren.
“Wees niet bezorgd”, betekent dus niet dat je niets hoeft te doen, maar juist dat je zorgzaam bezig bent met de verantwoordelijkheden van nu. Niet met die van morgen, want morgen heb je niet onder controle. Bezorgdheid is iets anders dan ‘zorgen dragen voor’. Er zijn uiteraard veel dingen waar je zorgzaam voor moet zijn.
Problemen ontstaan wanneer je overdreven bezorgd bent en bezorgdheid gezond functioneren in de weg staat. Je zou kunnen zeggen dat zorgzaamheid erin bestaat om goed om te gaan met je verantwoordelijkheid, terwijl je door bezorgdheid zo in beslag genomen wordt door één verantwoordelijkheid, dat je de andere verwaarloost. Het probleem is dat je vaak zorg besteedt aan dingen die je verhinderen Gods Koninkrijk te zoeken. Zo werd Martha in beslag genomen door het dienen (Lucas 10:40-41). Bij anderen verstikt zorg van de wereld en rijkdom Gods Woord in het hart (Matteüs 13:22; Marcus 4:19). Je zorg moet dus uitgaan naar de juiste dingen.

Jef De Vriese