Zonder morren

Jef de Vriese • 89 - 2013 • Uitgave: 25
Wees gehoorzaam en onberispelijk, zonder morren (Filippenzen 2:12-16). Toch zijn morren, bedenkingen (NBG), meningsverschillen (HSV) en tegenspraak (NBV) nooit ver weg. We hebben voortdurend bedenkingen: de soep is te heet; de koffie is te koud; het is te lang, te kort, te dik, te dun, te gemakkelijk, te moeilijk, te hard, te zacht, te laat, te vroeg,… Of zijn er lezers die niet klagen? Mensen zonder bedenkingen?
Onze menselijke natuur is opstandig tegen alles wat niet naar wens verloopt, wat niet aan onze behoeften voldoet, wat ons vernedert in plaats van verhoogt, wat ons doet dienen in plaats van ons laat heersen, wat ons ontledigt in plaats van vervult. Wij belijden Christus als Here en willen door de vrucht van de Geest op Hem lijken, maar het geestelijk leven dat daar bij hoort komt tot stand via onze eigen kruisiging en sterven aan onszelf. Dat is een sleutel die in het hedendaags consumentenchristendom niet populair is. Wil je op Christus lijken in Zijn heerlijkheid, maar niet in Zijn dood? Meen je dat je, omdat Hij jouw dood heeft gedragen, zelf niet gekruisigd hoeft te worden en je geestelijk leven een succesverhaal van welbevinden, gezondheid en materiële voorspoed moet zijn?
De waarheid is anders. Om met Hem te leven moet je met Hem gekruisigd zijn, zodat er een geestelijk leven ontstaat dat niet ontspringt uit je eigen vermogen, maar ondanks je onvermogen ontspringt uit de kracht van God. Geestelijk leven bewijst haar kracht in zwakheid die niet mort, maar knielt voor God.

Jef De Vriese