Zomer 2015 - De koude oorlog begonnen?

Feike ter Velde • 91 - 2015 • Uitgave: 14/15
Vlak voordat Europa in de zomer van 2015 massaal op vakantie gaat, gebeuren er wat opmerkelijke dingen. We herdenken de slag bij Waterloo, precies tweehonderd jaar geleden. De Franse machtswellusteling Napoleon werd definitief verslagen op de groene vlakte van België, net onder Brussel. Honderdduizenden mannen in Frankrijk enerzijds en in de rest van Europa anderzijds vonden de dood voor de waanzin van een klein mannetje dat zich graag keizer liet noemen.
Tegelijkertijd oefent de NAVO aan de Russische grens in Polen en Roemenië, om een moderne machtswellusteling, Vladimir Poetin, binnen zijn eigen grenzen te houden. Veel mensen halen er hun schouders over op. Maar is de Koude Oorlog begonnen?


De Franse revolutie loopt ten einde als Napoleon door een staatsgreep in Frankrijk aan de macht komt. Het is 1799 als de ziekelijke droom in het hoofd van Napoleon, namelijk te worden als Karel de Grote (9e eeuw), een begin krijgt van verwerkelijking. Vijf jaar later roept Napoleon zichzelf uit als keizer van Frankrijk. Hij krijgt het aan de stok met tal van Europese landen en begint oorlogen op allerlei fronten. Veldslagen werden door hem gewonnen, want hij was een goed strateeg. In de onderworpen gebieden werden vrienden, maar vooral familieleden, op hoge posten aangesteld, om onderworpenheid aan de wetten van de keizer af te dwingen. Zijn broer, Lodewijk Napoleon, kwam de lakens uitdelen in het Koninkrijk van Holland. Een groot deel van Europa kwam onder Frans gezag.

De ‘grote’ Napoleon
Ziek van macht en grootheidswaanzin gaf hij bevel aan zijn troepen in 1812 om op te trekken tegen Rusland. Een leger van zeshonderdduizend man, waarvan vijfentwintigduizend Nederlandse dienstplichtigen, ging de ondergang tegemoet. Twintigduizend man keerde levend terug, alsmede enkele honderden Nederlanders. Daarmee verschenen de eerste tekenen van Napoleons ondergang aan de horizon. In 1813 leed hij een beslissende nederlaag in de slag van Leipzig, ook wel de hel van Leipzig genoemd. Van de vierhonderdduizend man overleefden zestigduizend de strijd. De Europese coalitie viel daarna Frankrijk binnen, zette Napoleon af en verbande hem naar Elba.
Na een klein jaar ontsnapte hij uit zijn gevangenschap en keerde terug naar Frankrijk. Bij de confrontatie met Franse troepen vielen de soldaten hem massaal te voet en Napoleon greep opnieuw de macht. Maar dat duurde niet lang. In juni 1815 trokken Europese troepen, waaronder Nederlanders, op naar Frankrijk, om halverwege op het Franse leger te stuiten, namelijk bij Waterloo. Een grote veldslag was het gevolg. Duizenden jonge mensen kwamen om, tienduizenden gewonden moesten met karren en op paarden naar ziekenhuizen worden gebracht. Ledematen moesten worden geamputeerd en velen haalden het niet. Maar alles was bedoeld tot meerdere glorie van de grote Napoleon, die zich nog steeds de keizer van Europa waande. De revolutionaire Franse schilder Jacques-Louis David schilderde Napoleon als zijn grote held te paard. En een held is Napoleon nog steeds in Frankrijk in de harten en de hoofden van de meeste Fransen.
Het is de Fransen daarom een doorn in het oog, dat wij in Nederland de slag bij Waterloo in positieve zin herdenken en de ondergang van Napoleon ‘vieren’. Er is geen woord van verontschuldiging of besef van schuld bij het Franse volk aan de dood van zovelen. Het zou niet lang duren of Europa zou opnieuw lijden onder een dictator: Adolf Hitler. Maar daarna bleek een volk in staat een nieuw begin te maken na vele spijtbetuigingen in allerlei toonaarden. Hoe anders is dat in Frankrijk! Zij ziet zichzelf nog steeds als leidende natie in het Europa van de EU.

Wat nu?
De Europese Unie dreigt steeds verder in het slop te geraken door de problemen met de euro, het bedrog en de chantage van Griekenland in de onderhandelingen met Europa, de groeiende armoede en uitzichtloosheid van de Griekse burger en de jongeren die zijn afgestudeerd en geen werk hebben. Kortom, dat is dramatisch!
Bij het nadenken en spreken over hulp aan vluchtelingen die met tienduizenden per maand de EU binnenkomen blijken alleen enkele Noord-Europese landen hun handen uit de mouwen te steken. Oost-Europa, dat zo geweldig profiteert van het EU-lidmaatschap, weigert hulp te bieden door mensen toe te laten op hun grondgebied. Het naar fascisme neigende Hongarije bouwt al een kilometers lang hek langs de grens.

Militaire machtsvertoon
Inmiddels zijn er op dit moment, midden juni, NAVO-troepen bezig met grote militaire oefeningen in Polen, Litouwen en Roemenië, aan de grenzen met Rusland. De voortdurende bedreiging van Oost-Europese landen, met name Oekraïne door Rusland, alsmede van de Baltische staten, heeft de NAVO wakker geschud.
De Verenigde Staten, het grootste en machtigste lid van de NAVO, laten de tanden zien in Europa. In een indrukwekkende operatie werden militairen ingevlogen in Europa, geven Amerikaanse generaals leiding aan militaire oefeningen en overleggen met de NAVO-partners over nog hardere taal, verbaal, maar ook met groter militair machtsvertoon. In de Oostzee neemt de Amerikaanse marine deel aan de oefeningen, samen met Europese marine. Enorme Amerikaanse B-52 bommenwerpers met dieptebommen tegen Russische onderzeeërs moeten de Scandinavische landen beschermen. Er ligt een plan in Amerika om in Europa opnieuw en meer zware wapens en voertuigen te stationeren.

Kernwapens
In Moskou zit een heerser op de troon die zichzelf ziet als een soort tsaar, zoals Napoleon zichzelf zag als de keizer van Europa. Vladimir Poetin had twee ambtsperioden op democratische wijze vervuld en kon niet meer aan een derde periode beginnen. Maar hij veranderde de grondwet van zijn land en is nu steeds meer een gevaarlijke alleenheerser aan het worden. Zijn generaals hebben het Westen bij monde van Sergej Lavrov, Poetins minister van Buitenlandse Zaken, laten weten dat in geval van oorlog de Baltische Staten als eerste zullen worden vernietigd met Russische kernbommen. Poetin zelf maakte bekend dat Rusland zijn kernmacht met veertig ballistische, intercontinentale atoomraketten heeft uitgebreid. Op verschillende momenten heeft Poetin verklaard bereid te zijn om kernwapens in te zetten.
Wat zit er in het hoofd van zo’n dictator? Zal hij niet nadenken over mensenlevens, heel veel mensenlevens al van één kernbom op een stad? Mannen, vrouwen, kinderen, die levend verbranden en anderen die jarenlang verminkt en gehandicapt door het leven gaan.

Donkere wolken
Napoleon interesseerde zich niet voor mensenlevens. Het ging om zijn glorie. Wat we nu zien en horen doet ons veronderstellen dat Europa opnieuw te maken heeft met een kleine man, vol van machtswellust en waandenkbeelden: Vladimir Poetin. Zijn volk is voldoende geïndoctrineerd om het vrije Westen te haten. Er zijn donkere wolken aan de horizon. Het past allemaal in het plaatje van de eindtijd – de tekenen van de tijd. Wie daar nu nog lacherig over doet, of het met academische dedain wegzet, lijkt niet meer van deze tijd.
Laten we de Bijbel geloven van kaft tot kaft en door die bril naar de wereld kijken. Dan horen we de voetstappen van de komende Heiland der wereld.

Feike ter Velde