Zoeklicht-dag 2016: boven verwachting

Peter de Haan • 92 - 2016 • Uitgave: 22
Wat een mooie dag was het, de Zoeklicht-dag op 1 oktober jl. De toespraken van de vier sprekers sloten naadloos op elkaar aan, zodat verwachten niet alleen afwachten is, maar juist in actie komen. Ook muzikaal was het een mooi feest, zowel met organist Tony Vermeul als Joke Buis en haar band en natuurlijk de 1300 stemmen van de bezoekers van deze dag.

Op deze pagina’s geven we een korte sfeerimpressie van de Zoeklicht-dag 2016. De volledige toespraken kunt u terugluisteren of bekijken op cd’s of dvd. Op onze Facebook-pagina is een videocompilatie te zien van deze dag.

Actualiteit
De toespraak van Feike ter Velde werd voorafgegaan door een filmpje met de diverse brandhaarden in de wereld. Boko Haram, IS, aanslagen in Nice, Brussel, Parijs en Orlando, de vluchtelingencrisis. In zijn toespraak noemde broeder Ter Velde ook de spanningen rond Turkije, Rusland en de Zuid-Chinese Zee. Allemaal situaties die ineens tot een oorlog kunnen ontbranden. Volk zal opstaan tegen volk, zegt de Bijbel over de eindtijd. Dat zien we nu gebeuren.
Omdat de tijd dringt is de opdracht om het evangelie te verspreiden nog dringender dan ooit, sloot Peter van der Weerd aan. Dat hoeft niet met grote acties, maar kan vaak al door persoonlijk contact. Dat bleek ook wel uit een filmpje waarin drie totaal verschillende personen vertelden over hoe zij tot bekering kwamen. Bij de een was het een biddende moeder, bij de ander een collega die hem meenam naar een dienst en bij de derde was er een goede vriendin die gelovig was en haar vragen wilde beantwoorden. Van der Weerd is dan ook blij met de evangelisatie-actie waarover u op pagina 13 van dit nummer meer kunt lezen. “Iedereen kan zo een lijstje van tien personen maken die nog niet geloven. Ga voor hen bidden.” En geef die mensen met Kerst geen kerstkaart, maar het evangelisatienummer van Het Zoeklicht. Sta dan klaar om hierover in gesprek te gaan.

Levensveranderend
De sprekers in het middagprogramma hadden 1 Tessalonicenzen 4 centraal staan. Jacques Brunt legde de nadruk op het eerste deel, waar gewezen wordt op de noodzaak van een heilige levenswandel. Dit gedeelte houdt een spiegel voor. Jacques Brunt haalt een oud voorbeeld aan van Johannes de Heer, wanneer hij de aanwezigen vraagt of ze vleermuischristenen zijn. Het christelijke komt er dan alleen uit wanneer niemand kijkt. Wanneer het licht is, ben je niet te zien, zit je verstopt.
Theo Niemeijer sloot af met een uitleg van het bij Het Zoeklicht bekende tweede gedeelte van dit hoofdstuk. Aan de hand van een overzicht liet hij zien wat de toekomstverwachting is voor de christenen, voor Israël en voor de ongelovigen.

Muzikaal was het ook een mooie dag. Joke Buis liet enkele bekende liederen uit de bundel van Johannes de Heer horen, maar dan wel op nieuwe arrangementen. Er werd ook veel samen gezongen, op de bekende klanken. Soms begeleid door haar hele band, soms alleen piano, maar ook wel compleet met koperen blaasinstrumenten, of onze organist Tony Vermeul.

In de bovenzaal van De Basiliek was er een kinderprogramma dat werd geleid door Matthijs Vlaardingerbroek. Deze verhalenverteller en buikspreker hield zo’n 100 kinderen bezig met Bijbelverhalen en de belevenissen van zijn pop Henkie.

Peter de Haan