Zingen maakt blij

Joël Oosterhagen • 95 - 2019 • Uitgave: 9
Muziek is overal aanwezig: in de auto, in de supermarkt, in restaurants, in de kerk en zelfs in de lift. Ik ken persoonlijk niemand die een hekel heeft aan muziek. Misschien dat een bepaalde genre jou niet ligt, maar dan blijven er nog genoeg andere stijlen over.

Ik ben opgegroeid met veel christelijke muziek. Als peuter liep ik de hele dag met een radiootje tegen mijn oor aan, op vijfjarige leeftijd ging ik naar kinderkoor en een paar jaar later ging ik op pianoles. Ik leek meer talent te hebben voor zingen dan het bespelen van een instrument, vandaar dat een tienerkoor en een jeugdkoor een logische vervolgstap was.

Dezelfde hartslag
Het is prachtig om te weten dat de Heere God ons muziek en zang gegeven heeft om Hem alle eer te geven! We weten maar al te goed dat muziek voor slechte en goede dingen gebruikt kan worden. Eren wij Hem daarom altijd met onze liederen? Heeft de muziek die jij/ik luister(t) een goede uitwerking op de relatie met de Heere Jezus? Wanneer ons hart gevuld is met Gods Geest, dan zullen we zingen en jubelen voor de Heer.
Een tijdje terug zei de dirigent van mijn koor dat een onderzoek aantoont dat alle koorleden die gezamenlijk zingen, een hartslag hebben die gelijktijdig versnelt of vertraagt. De onderzoekers zeggen dat deze synchronisatie een gevolg is van de gecoördineerde ademhaling van de zangers.

Verlossingswerk
Het is bijzonder om te zien dat het zingen iets met je hartslag doet, maar het zou nog mooier zijn als het zingen over Gods grootheid een hart verandert.
Laten we in het luisteren en zingen van liederen gericht zijn op de Heere alleen. Als je met heel je hart het heerlijke verlossingswerk van de Heere Jezus belijdt en als je weet dat je niet meer onder het oordeel van God valt, dan heb je alle reden om Hem vanuit het diepst van je hart te aanbidden. Wat mogen we uitkijken naar het moment dat we eens met alle heiligen de Heere mogen lofzingen. Maar laten we dit ook nu al doen. Met welk lied ben je vandaag de dag begonnen om Hem te prijzen?

Joël Oosterhagen