Zijn wil doen

Jef de Vriese • 90 - 2014 • Uitgave: 21
De wil van de Vader doen is niet het navolgen van regels, zodat je je plicht hebt gedaan. Een slaaf die verplicht is te gehoorzamen, doet dat ook. De wil van de Vader is de uitdrukking van het karakter van de Vader. Zijn wil doe je wanneer Zijn karakter ook jouw karakter wordt. Als je karakter enthousiast wordt door de begeerten van de duivel, dan heb je díe tot vader (Johannes 8:44). Gehoorzaamheid is vrucht van intimiteit. Intimiteit met duisternis wekt duisternis. Intimiteit met licht wekt licht. Je doet wat je doet, niet omwille van opgelegde geboden, maar omwille van de bron van waaruit je ziel leeft.
Omgang met de Vader wekt discipelschap en verheerlijkt de Vader (Johannes 15:8). Zonder Hem kan je niets doen, maar als je in Hem blijft, draag je veel vrucht (Johannes 15:5). Dan doe je datgene wat Hij voor jou bereid heeft (Efeziërs 2:8-10), zoals Jezus deed wat Hij de Vader zag doen en niets van Zichzelf kon doen (Johannes 5:30).
De wil van de Vader doen is eten en drinken, het jou toegemeten deel, dat wat jouw leven bepaalt en vervult (Johannes 4:34). Zijn wil doen gaat voor op ‘geef ons heden ons dagelijks brood’. Hij is het brood dat je ziel verzadigt en het water waardoor je geen dorst meer hebt. Wie in Hem gelooft doet de werken die Hij doet en nog grotere (Johannes 14:12). Zijn wil doen is een adembenemende onderneming, vanuit het hart van God, naar jouw hart, om in en door jou heen Zijn heerlijkheid te openbaren.

Jef De Vriese