Zijn we aangekomen in het laatste wereldrijk?

Theo Niemeijer • 96 - 2020 • Uitgave: 12
Mijn vrouw kreeg van een Messias belijdende Jood een tijdschrift in handen waarin duidelijk gemaakt werd dat christenen veelal de verkeerde naam van Jezus gebruiken. De juiste naam is ‘Jesjoea’ en de naam ‘Jezus’ is afgeleid van de afgod Zeus. Wanneer dit het geval is, dan moeten we het snel veranderen. Klopt dit wel? (A.D. te V.)

Antwoord:

De naam ‘Jezus’, die wij in Nederland gebruiken, werd afgeleid van het Latijnse Jesus. Het is de Latijnse vertaling van het Griekse ‘Jesous’ de naam die voor Jozua in de Septuaginta gebruikt wordt. Deze vertaling van 70 Joodse geleerden uit de tweede-derde eeuw voor Christus werd algemeen gebruikt in de tijd van de Here Jezus. Deze Griekse vertaling komt van het Hebreeuwse ‘Jehosjoea’, de naam die in het Oude Testament voor Jozua gebruikt werd en dezelfde naam is als het Griekse Jesous in het Nieuwe Testament voor Jezus. De naam Jezus heeft niets te maken met de afgod Zeus, maar is eenvoudigweg een afgeleide van het Griekse Jesous.


Zijn wij nu al aangekomen in het laatste wereldrijk van de voeten van ijzer en leem? Kunt u hier uitleg over geven? (M. T. te S.)

Antwoord:

Het droombeeld van Nebukadnezar dat door Daniël uitgelegd werd is bij de meeste van ons wel bekend. Vier wereldrijken passeren de revue: het Babylonische, het Medo-Perzische, het Grieks-Hellenistische en het Romeinse wereldrijk, die achtereenvolgens de wereldheerschappij op aarde zullen bepalen. We hebben deze vier wereldrijken, die in de tweede helft van het boek Daniël zeer gedetailleerd beschreven worden, al achter de rug, met uitzondering van het Romeinse wereldrijk. Dit Romeinse wereldrijk, waaronder de eerste komst van Christus op aarde plaatsvond, zal er volgens Daniël ook zijn, wanneer de wederkomst van de Here Jezus plaats zal vinden. Het laatste wereldrijk wordt namelijk in Openbaring 17:8 twee keer beschreven als een rijk ‘dat was, niet is en opkomen zal’. We weten van het Romeinse Rijk dat het er was, maar ook dat het verdween, maar eigenlijk is het Romeinse Rijk nooit helemaal verdwenen. Via de Latijnse taal in de wetenschap, de wetgeving, schrijftaal e.d. is het Romeinse Rijk altijd, zij het onzichtbaar, latent aanwezig geweest. Om ons hieraan te herinneren zien we nog altijd Italië als één van de benen van het beeld van Nebukadnezar op de Europese landkaart liggen! De twee voeten van ijzer en leem vormen dan ook niet een ander, vijfde wereldrijk maar een vervolg op het Romeinse Rijk. Daarnaast speelt de kerk van Rome met meer dan 1,1 miljard leden (de grootste vereniging ter wereld!) nog altijd een belangrijke rol. Zou het toeval geweest zijn, dat het symbool van de Europese Unie ontleend is aan de kerk van Rome, waar dit symbool gebruikt wordt als teken van de hemelkoningin Maria? Elk nummerbord en elke Euro draagt dit symbool van de twaalf sterren. Men vergeet echter dat dit beeld in de Bijbel gebruikt wordt om de 12 stammen van Israël aan te duiden. Hiermee geeft men dus aan: Niet Israël, maar Rome zal de uiteindelijke wereldheerschappij bepalen!

De twee voeten met de tien tenen van het droombeeld worden beschreven als een rijk, dat met de éénheid worstelt, net zoals klei en ijzer geen eenheid vormen. Binnen Europa hebben we zowel te maken met de boterzachte democratie en de ijzerharde dictatuur, waardoor de eenheid ver te zoeken is. Het gaat hier om een wereldrijk, bestaande uit tien koninkrijken, dus een samengesteld rijk. De EU heeft momenteel 27 lidstaten, maar deze lidstaten maakten vroeger deel uit van grote koninkrijken. Het gaat hier dus niet om allerlei onafhankelijke landen, maar om tien (vroegere) koninkijken die met elkaar het laatste wereldrijk vormen. Veelzeggend is het ook, dat de EU in Rome haar geboortegrond heeft en dat juist Rome uitgekozen werd om de grondwet voor Europa te ondertekenen.
De Italiaanse econoom, bankier en politicus Romano Prodi die van 1999-2004 voorzitter van de EU was, zag in de eenwording van Europa ‘het herstel van het Romeinse Rijk’ en wees op de noodzaak hiervan want anders zou de wereldregering uitlopen op een een-tweetje tussen China en de VS!
Na de mislukte EU-top in Nice in 2003 kopten verschillende landelijke dagbladen met de woorden: ‘Europa, een reus op lemen voeten’!
Zoals gezegd, beschrijft Daniël deze uitloper van het Romeinse Rijk in het tweede deel van zijn boek. Hierbij vinden we regelmatig overeenkomsten met het antichristelijke rijk dat in het boek Openbaring beschreven wordt. Wanneer we de kenmerken van dit hersteld Romeins Rijk lezen, wordt de vergelijking van dit rijk met de tijd waarin we nu leven wel heel erg levend. In Daniël 2 lezen we dan: ‘In de dagen van die koningen zal de God des hemels een koninkrijk oprichten dat in eeuwigheid niet zal te gronde gaan’ (vers 44). Wanneer we de profetieën van Daniël vergelijken met de visioenen uit Openbaring kom je zeker tot de conclusie dat we in onze tijd aangeland zijn bij de voeten en tenen van dit droombeeld!

Theo Niemeijer