Zijn dit de tekenen waar we op moeten letten?

ds. Theo Niemeijer • 93 - 2017 • Uitgave: 10
In september verschijnt er een sterrenbeeld aan de hemel dat lijkt op het teken dat in Openbaring 12:1 beschreven wordt. Kunt u ons iets meer vertellen over deze gebeurtenis? (I. v.d. H. te R.)

Antwoord:
Het gaat hier om een zeer bijzonder natuurverschijnsel dat de gemoederen de laatste tijd behoorlijk bezig houdt. In Openbaring 12:1-2 lezen we over een groot teken in de hemel: ‘Een vrouw, met de zon bekleed en de maan onder haar voeten en een krans van twaalf sterren op haar hoofd.’ We lezen verderop ‘dat ze zwanger was en een Zoon baarde, Die alle heidenen zal hoeden met een ijzeren staf.’
Dit teken, in Openbaring beschreven, zou precies op 23 september 2017, de eerste dag na het Joodse Nieuwjaar (‘de dag van de bazuin’), aan de hemel verschijnen. Astronomen hebben uitgerekend dat op deze datum het sterrenbeeld van Virgo (de Maagd) aan de hemel te zien is met aan haar voeten de positie van de maan en aan haar rechterzijde geflankeerd door de zon. Rond haar hoofd zijn de negen sterren van het andere sterrenbeeld Leo (De Leeuw) te zien, maar dit keer aangevuld door de drie planeten: Venus, Mars en Mercurius. Het gaat hier om een uniek sterrenbeeld dat op 23 september aan de hemel te zien is. Precies op deze datum bevindt zich de planeet Jupiter op de plaats waar de schoot van deze maagd zich bevindt. De planeet Jupiter wordt door het Joodse volk gezien als de ster van de Messias. Onmiskenbaar zullen we dus op 23 september het teken uit Openbaring 12:1 in de sterrenhemel te zien krijgen.
De vraag blijft, wat moeten we met deze gegevens? Betekent dit dat we op deze datum de opname van de gemeente dienen te verwachten? Of spreekt dit teken ons van het feit dat we op dat moment midden in de Grote Verdrukking beland zijn?
U begrijpt wel dat de gebeurtenis die op 23 september plaats zal vinden de tongen los heeft gemaakt! Laat het duidelijk zijn, dat het hier niet om een verzinsel gaat! Astronomen hebben dit allemaal uiterst nauwkeurig berekend en het zal werkelijk plaatsvinden.
We hebben nog vers in ons geheugen staan dat we in 2014 (15/4 en 8/10) en 2015 (4/4 en 28/9) vier keer met een bloedmaan te maken gehad hebben. Volgens NASA een uniek verschijnsel dat zich nooit meer zal herhalen, temeer omdat deze bloedmanen telkens te zien waren tijdens het Pascha en het Loofhuttenfeest. “Toevallig” kunnen we dan opmerken, maar dit soort verschijnselen kunnen ons ook bepalen bij de spoedige komst van de Here Jezus.
Lezen we niet in Genesis 1:14 dat de lichtdragers geschapen werden ‘tot aanwijzing van vaste tijden, dagen en jaren.’ De Bijbel vertelt ons dat bij de geboorte van de Here Jezus ook een ster verscheen. Dit natuurverschijnsel werd door de wijzen uit het Oosten opgemerkt, waarop ze op zoek gingen naar de ‘Koning van Israël’. De wederkomst van de Here Jezus wordt ook beschreven als het verschijnen van de blinkende Morgenster. Voor de eindtijd worden we er op gewezen dat er tekenen in de hemel te zien zijn. Zijn dit de tekenen waar we op moeten letten? In ieder geval gaat het hier om verschijnselen die ons wakker moeten houden en opnieuw bepalen bij de spoedige komst van de Here Jezus.
Het lijkt mij te ver gaan om op grond van dit unieke verschijnsel te beweren dat op 23 september de Here Jezus zal komen. De opname van de gemeente verwacht ik niet op 23 september, maar vandaag. Paulus verwachtte deze opname al in zijn leven. Ik hoop dat de ‘overspannen verwachting’ bij velen niet in een deceptie uit zal monden! De Bijbel roept ons op om nuchter te blijven! In al mijn nuchterheid denk ik dan aan het feit dat het hier nog maar om één van de twee tekenen uit Openbaring 12 gaat. Bij het andere teken gaat het om een draak met zeven koppen en tien horens, die in ditzelfde gedeelte van Openbaring 12 beschreven wordt. Over dit teken wordt niets gezegd en het zal op 23 september ook niet aan de hemel verschijnen! Laten we dus voorzichtig zijn en niet al te snel conclusies trekken!
De Bijbel leert ons dat Zijn komst niet te berekenen valt. Laten we dus elk moment waakzaam zijn en Hem verwachten. We worden opgeroepen om Hem te blijven verwachten, niet alleen op 23 september, maar ook vandaag en zo de Here vertoeft te komen, ook na de genoemde datum!


Wat vindt u van de eindtijdvisie van David Sorensen? Zijn visie komt in de buurt van het Kingdom Now, Preterisme, Interfaith ed. (A. N. te @)

Antwoord:
Via zijn bediening Real Life heeft David Sorensen een internationaal, wijd vertakte, bediening. Het is een bediening waarin genezing en bevrijding, het bidden tot de Heilige Geest, profetische boodschappen, Words of Faith en het bidden in tongen een belangrijke plaats innemen.
Via zijn ‘life letters’ stuurt hij berichten naar zijn volgelingen. In één van deze ‘life letters’ schreef hij het volgende: “Laat daarom los, al de boeken en al de papieren, laat daarom los al die moeilijke leringen over Mij, over hoogten en laagten, over diepten en wijdten. Het maakt Mij aan het lachen, mensen toch! Waar zijn jullie toch mee bezig? Laat je toch dronken maken door Mij! Ik wil lachen met jullie, Ik wil met jullie spelen.”
Het is duidelijk dat we hier met een zeer charismatisch verleider te maken hebben die zijn volgelingen een verkeerd beeld van de Here Jezus voorhoudt en de Bijbelse boodschap verdraait.
Wat betreft zijn eindtijdleer is het duidelijk dat deze door het ‘preterisme’ beïnvloed is. Het ‘preterisme’ gaat er vanuit dat alle gebeurtenissen die de Here Jezus in Zijn eindtijdrede (Matteüs 24) beschrijft, maar ook de gebeurtenissen uit het boek Openbaring, omstreeks het jaar 70, waarin Jeruzalem en de tempel verwoest werden, vervuld zijn. Alle profetieën rond de wederkomst van de Here Jezus werden dus rond het jaar 70 vervuld en wij hebben dus helemaal niets meer te verwachten dan alleen een nieuwe hemel en een nieuwe aarde!
Dit betekent dat de grote verdrukking rond het jaar 70 gedateerd wordt en we sinds die tijd in het Messiaanse vrederijk leven, dat dus nu al bijna 2000 jaar duurt!
Sorensen vindt met name de opmerking van de Here Jezus in Matteüs 24: ‘Dit geslacht zal geenzins voorbij gaan voordat dit alles geschied is’ (vers 34) doorslaggevend voor zijn eindtijdvisie.
In Lucas 21:32 vinden we dezelfde uitspraak van de Here Jezus terug. In het gedeelte voorafgaand aan dit vers gaat het inderdaad om gebeurtenissen die de toen levende generatie (binnen veertig jaar) nog meemaakte. We denken hierbij onder andere aan de omsingeling van Jeruzalem met daarop volgend haar verwoesting (vers 20) en de vele slachtoffers onder het Joodse volk met de daaropvolgend diaspora van de Joden (vers 24).
Deze dingen zijn inderdaad rond het jaar 70 in vervulling gegaan! Maar er wordt meer genoemd: tekenen aan zon, maan en sterren (vers 25), machten der hemelen die zullen wankelen (vers 26), de Zoon des Mensen die met grote macht en heerlijkheid zichtbaar op aarde zal komen (vers 27) en de Vijgenboom die weer gaat uitlopen. Zijn dit gebeurtenissen die ook rond het jaar 70 plaatsvonden? En dan nog maar niet te spreken over het beeld van de antichrist en het merkteken 666 dat de mensen ontvangen. Het lijkt me duidelijk dat deze tekenen nog op hun vervulling wachten, of we moeten toch zoveel gaan vergeestelijken, dat er van het profetische Woord niets meer overblijft!
Nee, met de uitdrukking ‘dit geslacht’ wordt niet een tijdsperiode van veertig jaar bedoeld, maar heeft de Here Jezus het over het Joodse volk, als het geslacht dat alles zal overleven en zal blijven bestaan tot en met de heerlijke wederkomst van zijn Messias! Dezelfde uitdrukking wordt ook door Petrus gebruikt, wanneer hij de oproep doet: ‘laat u behouden uit dit verkeerde geslacht’, waarmee hij ook hier duidt op het volk Israël (Handelingen 2:40, zie ook Matteüs 11:16, 12:39,41,42, 16:4, 17:17 en 23:36). Ook in de andere evangeliën vinden we vele voorbeelden waarbij de Here Jezus de uitdrukking ‘dit geslacht’ gebruikt en telkens hiermee het Joodse volk bedoelt en geen enkele bedoeling heeft om hier mee een tijdsperiode van veertig jaar (een generatie) aan te duiden.

Theo Niemeijer