Ziekte delen

Jef de Vriese • 88 - 2012 • Uitgave: 19
Ziekte is geen private aangelegenheid. Misschien ben je geneigd je terug te trekken. Of ben je bang of beschaamd voor wat anderen zullen zeggen? Dat versterkt veel eenzaamheid. Het verhindert dat anderen liefde kunnen tonen en kunnen bidden. Dat verhindert dat wanneer je wordt genezen, niemand betrokken was en God minder geprezen wordt. Het verhindert dat wanneer je niet wordt genezen, men niet kan zien in welke Kracht je staat, zodat niemand wordt bemoedigd. Alleen de satan heeft voordeel bij een dergelijk isolement.
Ziekte openbaart in het lichaam van Christus het karakter van God dat troost, meeleeft, bemoedigt en helpt. In het Koninkrijk zijn het de zwakken die eer ontvangen (1 Korintiërs 12:22-27). In de wereld gaat de eer naar de sterke, de gezonde, naar wie niets of niemand nodig heeft en blaakt van zelfvertrouwen. In de gemeente van Jezus Christus gaat de eer naar de echte helden, naar hen die ondanks hun zwakheid op God vertrouwen. De echte helden zijn niet zij die alles netjes op een rij hebben, maar zij die ondanks ziekte, depressie, eenzaamheid, een handicap, rouw en verdriet hun hoop op God blijven stellen.
Anderen betrekken in je ziekte schept de gelegenheid voor anderen om te geven en te ontvangen. Ze worden versterkt door het getuigenis van jouw geloof. Jij ontvangt hun zorgzame bemoediging. Juist midden in de vruchteloosheid schittert de diamant van de vriendelijke liefde van God en ben je samen met alle heiligen bevrijd van alle aardse belangen om exclusief te leunen op de liefde van God.

Jef De Vriese