Zie Hij komt - voor u

Nol Esmeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 20
Kerstfeest is de verjaardag van de Here Jezus. Wij denken op het Kerstfeest aan de geboorte van Hem.

OP WAT VOOR EEN DAG WERD DE HERE JEZUS GEBOREN
Nee, wij zullen ons niet verdiepen in de datum van Zijn geboorte. Dat is nu helemaal niet relevant. Wij zullen ons echter wel verdiepen in wat God zegt over deze dag. Hij werd geboren "in de volheid des tijds', zegt de Bijbel.

Over de volheid van de tijd kun je in ieder geval twee dingen zeggen:
le Voor God was de tijd vol.
2e Voor u was de tijd vol.

God heeft eeuwen geleden beloofd, dat de Messias, de Gezalfde, zou komen. En wanneer de Here Jezus wordt geboren, is de Beloofde gekomen. Gods tijd was vol! Hij vond - menselijkerwijs gesproken - dat u en ik lang genoeg hadden gewacht en daarom zond Hij toen op die dag Zijn Zoon, de Heiland van zondaren. Toen brak de verlossing der wereld aan.

God had - toen Hij de Here Jezus zond - ook u op het oog. Want wij kunnen in de Bijbel lezen, dat de Here deze wereld liefhad. En bij die wereld behoort u ook. God dacht aan u op de meest gedenkwaardige dag in de geschiedenis der mensen.

Het was ook noodzakelijk voor u. Zijn geboorte, Zijn komst was het ingrijpen van de almachtige God in uw bestaan. Bij wijze van spreken schudde God u wakker en wees Hij op het nieuwe leven dat in de Here Jezus op deze aarde is geboren. Voor u was/is het ook de volheid des tijds. U was, u bent ten einde raad? U bent heel erg gedeprimeerd? U ziet uw leven niet meer zitten: u wilt er een eind aan maken? Jezus de Here is voor u gekomen en biedt u Zijn eigen leven aan.

Zijn leven: geboren om te sterven! In wezen zijn wij dat ook doch wij verdienen het. Maar de Here Jezus werd geboren om onverdiend te sterven. Voor U, voor mij. Wat er ook is gebeurd, vroeger of vandaag, Hij kwam voor u! Geloof het toch, vertrouw het!

HIJ MAG OP ZIJN GEBOORTEDAG HET MIDDELPUNT ZIJN
In wezen draait het hele leven om de Here Jezus. Hij is Degene, Die door Zijn komst naar deze aarde inderdaad de hele geschiedenis heeft verdeeld in wat vóór Zijn geboorte heeft plaats gevonden en wat daarná. Hij is in heel veel levens het middelpunt.

Al onze aandacht is gericht, moet gericht zijn op de Here Jezus. Hij is niet alleen het middelpunt van de geschiedenis, de gróte geschiedenis, Hij is het ook van de kleine geschiedenis, uw geschiedenis. En dat doet Hij niet wanneer Hij niet welkom is! Maar als u het wilt, dat Hij het middelpunt is van uw leven, dan zal Hij die positie graag innemen! Want dat heeft Hij Zelf gezegd. Zou u dat willen? Mag Hij in uw leven het Middelpunt zijn?

WAT IS UW GESCHENK?
Nu moet u niet gaan zingen:
"Myrr', wierook ende goud, t'eere van dat Kindje."
Deze geschenken bedoelen wij niet. Wij bedoelen: uw hart en uw leven. Als u uw hart aan het Kerstkind geeft - want daar begint het altijd - dan volgt later het leven. Zo is het ook wanneer een jongen valt op een meisje en omgekeerd: zij zijn eerst hun hart kwijt. Daar begint ook ons geloof in de Here. Met ons hart, de binnenkant van ons bestaan. Daar moet u niet gemakkelijk overheen stappen. Hebt u dit geschenk al aan Hem gegeven?

Daarna volgt ons leven. Het is de bedoeling van een meisje en een jongen, die hun harten sneller voelen kloppen als zij elkaar zien, dat zij hun levens zullen verenigen.

Zo is het ook met Hem die naar deze aarde kwam voor u. Het begint met uw hart bij het Kind van Bethlehem. Maar het gaat Hem om uw leven. Hij wil dat u uw leven aan Hem wijdt, en Paulus gaat naleven:
“Niet meer mijn ik, maar Christus leeft in mij” - Galaten 2 : 20.

Nol Esmeijer