Zie, Hij komt... voor de Gemeente

ds. Theo Niemeijer • 77 - 2001/02 • Uitgave: 20
De landstreek, waar de herders zich ophielden, waren de velden van Efrata, de velden waar Ruth haar losser Boaz gevonden had (Ruth 4:11) en waar Samuël de nieuwe koning voor Israël vond (1 Samuël 16:4.11). Vele eeuwen later werd nu in dezelfde landstreek de grote Losser en Koning geboren. In de Here Jezus hebben we de uiteindelijke Verlosser en Koning gevonden, die eens in grote macht en majesteit zal wederkomen.

Voor de gemeente zal Hij komen als de hemelse Bruidegom die zijn bruid eindelijk tot zich zal nemen… of als het Hoofd die zich met zijn lichaam (de gemeente) zal verenigen.

Voor Israël, zijn aardse volk, zal Hij als Koning komen om hen te bevrijden van de vijandschap van de koningen der aarde om het koningschap voor Israël op te richten, waarmee Hij zijn koninkrijk op aarde zal vestigen.

Voor de ongelovigen zal Hij komen als richter van de aarde, voor wie elke knie zich zal buigen en elke tong zal belijden dat Hij Here is.

De geboortegeschiedenis uit Lucas vertoont een aantal overeenkomsten met de komst van Christus voor de gemeente. Zoals de herders in die nacht over de kudde waakten, zo zal het ook bij de wederkomst van Christus zijn. De Bijbel spreekt over een geestelijke nacht, waarin de gemeente Gods aan het einde der tijden terechtkomt. Vooral de laatste tijd merken we, dat het erg donker om ons heen wordt en dat we in de nacht terechtgekomen zijn. Vele tekenen wijzen op een spoedige komst van onze hemelse Bruidegom. Meer dan ooit is het belangrijk, dat de herders de wacht over de kudde houden. Menige kudde dwaalt zonder herder of oudste rond en is vaak overgeleverd aan allerlei wind van leer. In Johannes 10 lezen we over de wolf, die de schapen rooft en ze uiteenjaagt en over de dief, die komt om te stelen, te slachten en te verdelgen. Dit 'waken' geldt ook voor ons persoonlijk leven. De Here Jezus Zelf leert de mensen om zich heen: ' Waakt dan, want gij weet de dag noch het uur" (Matth. 25:13). Zo vond de Here bij zijn eerste komst deze herders wakende... vindt Hij ons ook wakende, wanneer Hij terug komt?

De aankondiging van de geboorte van de Here Jezus kwam plotseling: "En opeens stond een engel des Heren bij hen en de heerlijkheid des Heren omstraalde hen". Zonder voorafgaande aankondiging veranderde de donkere nacht in een geweldig licht en was de komst van de Messias een feit. Zoals zijn eerste komst deze wakende herders overviel, zo onverwacht zal de komst van Christus ook voor de gemeente zijn.

Dan zal de nacht voor ons ten einde zijn en zal de heerlijkheid des Heren ook ons omstralen.

Over deze Heerlijkheid des Heren lezen we in Ezechiël 1:28 "Zoals de aanblik is van de boog, die in de regentijd in de wolken verschijnt, zo was de aanblik van de omhullende glans. Aldus was het voorkomen der verschijning van de heerlijkheid des Heren." Ook in Openbaring 4:3 vinden we deze regenboog terug: "En een regenboog was rondom de troon, van aanzien de smaragd gelijk."

God die met Noach zijn verbond sloot en de regenboog als teken tussen de hemel en de aarde stelde, kwam in Christus naar de verloren mensheid, ten teken van het verbond, dat God met Noach gesloten had. In Christus heeft Hij zijn verbond opgericht, vandaar dat we deze boog zien verschijnen bij de geboorte van Christus, maar ook bij zijn wederkomst! Wanneer Christus voor zijn gemeente komt, zullen we Hem gelijk wezen en met Hem in heerlijkheid stralen. Bij de opname van de gemeente zullen we in de Heerlijkheid des Heren opgenomen worden om later, na de grote verdrukking, in deze Heerlijkheid met Hem te verschijnen: "Wanneer Christus verschijnt, die ons leven is, zult ook gij met Hem in heerlijkheid verschijnen" (Col. 3:4) en door de mensen op aarde worden aanschouwd: 'Wanneer Hij komt, om op die dag verheerlijkt te worden in zijn heiligen en met verbazing aanschouwd te worden en allen, die tot geloof gekomen zijn…" (2 Thess. 1:10).

"Grote blijdschap, die heel het volk zal ten deel vallen" …een blijdschap die nooit meer verstoord zal worden, zal ons dan ten deel vallen. Meer dan ooit mogen we uitzien en verlangen naar zijn spoedige komst voor de gemeente. Zo mogen we tijdens deze kerstdagen uitzien naar zijn spoedige komst.

ds. Theo Niemeijer