Zie, Hij komt... om verwelkomd te worden

Joop Schotanus • 77 - 2001/02 • Uitgave: 20
De sfeer rondom de eerste komst van de Here Jezus is die van een hartelijke ontvangst. Zij die van tevoren op de hoogte gesteld zijn van Zijn komst verheugen zich erin en bereiden zich er op voor. Anderen die na het gebeuren erover ingelicht worden, nemen terstond de beslissing om in de vreugde te delen door ter plaatse een bezoek te brengen. De evangelist Lukas laat ons in eerste instantie zien hoe buitengewoon vreugdevol het welkom aan de nieuwe wereldburger werd betoond. Niet alleen door de engelen, maar vanuit alle lagen van de bevolking worden mensen beschreven die uitbundig uitdrukking geven aan de blijdschap bij Zijn eerste komst.

WELKOM DOOR MARIA ZELF
Maria brengt een bezoek aan Elisabeth, haar nicht, in het bergland van Judea. Na de uitbundige begroeting door Elisabeth, neemt Maria de lofprijzing over. Er zijn ook andere voorbeelden in de Bijbel van blijdschap over een geboorte, maar haast nergens wordt die lofprijzing zo uitbundig beschreven als deze van Maria, als ze in verwachting is van de aangekondigde Zoon.

'Mijn ziel maakt groot de Here en mijn geest heeft zich verblijd over God, mijn Heiland, omdat Hij heeft omgezien naar de lage staat van Zijn dienstmaagd.'

Ook het verdere gedeelte van Lukas 1 getuigt van een haast onuitsprekelijke vreugde over de komst van de Here Jezus. Maar dat is niet het enige wat we over Zijn verwelkoming in de Bijbel lezen. Van alle kanten wordt het gehoord en uit menig hart stijgt het op. Alle rangen en standen nemen deel aan de verwelkoming.

WELKOM DOOR DE HERDERS
De enige vorm van rijkdom van de herders, die nog enigszins nomadisch leefden, was hun kudde, waarover ze ook 's nachts de wacht moesten houden. Ze bevonden zich waar nog een beetje weidegrond te vinden was voor hun schapen. Als ze dan daar in de nacht de aankondiging van de geboorte van de Heiland van de engel vernemen en de blijdschap van een grote schare van engelen aanhoren, dan weten ze waar ze aan toe zijn. De boodschapper is er direct van uitgegaan dat ze het kind willen verwelkomen, want hij geeft gedetailleerde instructies om het Kind te vinden. Onderweg terug vertellen deze eenvoudige schapenhoeders aan ieder die het maar horen wil wat ze meegemaakt hebben en loofden God om alles wat ze gezien en gehoord hadden.

WELKOM DOOR DE WIJZEN
In het evangelie van Mattheüs vinden we de geschiedenis van de wijzen uit het oosten. Er is aangekondigd dat de Here Jezus gesteld zal worden tot een licht der heidenen. Het bezoek van de wijzen is hiervan een voorteken (Lukas 2:32. Joh. 10 :16). Zij verwelkomden de Heiland met zeer grote vreugde en met dure geschenken. Op de heenweg had Herodes te kennen gegeven aan deze wetenschapsmensen, dat hij ook graag een bezoek zou willen afleggen, zodra zij op de terugweg hem konden inlichten over de plaats van de feestvreugde. Van Godswege werden de wijze sterrenkundigen in een droom door de Here God gewaarschuwd om niet langs Herodes te gaan op de terugweg. Ondertussen waren ook de overpriesters en schriftgeleerden vanuit de Schrift op de hoogte van de geboorteplaats van de Messias, maar we lezen niet dat zij de moeite namen om zich van de geboorte te vergewissen.

WELKOM DOOR SIMEON EN ANNA
Bij hen die de komst van de Here Jezus verwelkomen, ontmoeten we een heel scala van verschillende categorieën mensen. Bij Simeon en Anna gaat het om oude mensen. Veertig dagen na de geboorte vindt de voorstelling in de tempel plaats. Alle mannelijke eerstgeborenen moesten op deze veertigste dag aan de Here God opgedragen worden. Simeon kende Jozef en Maria niet, maar werd door de Geest naar hen toegeleid en toen hij Jezus zag wist hij dat dit de Messias, de Christus, was. Simeon had als een wachter uitgekeken naar de komst van de Messias en mocht Hem nu verwelkomen en in zijn armen nemen. Hij mag de dank uitspreken voor alles wat de komst van de Messias inhield: Vrede. Licht en Heil. Een ruim tachtigjarige weduwe kan zich helemaal aansluiten bij de welkomstwoorden van Simeon.

TEN TWEEDE MALE
Hij zal ten tweede male gezien worden door hen die Hem tot hun heil zullen verwelkomen. Hij zal dan gezien worden door allen die zijn verschijning hebben liefgehad. Over die tweede komst zult u nog heel wat meer kunnen lezen in dit Kerstnummer en u mag heel persoonlijk door geloof in het verzoeningswerk van de Heiland, Hem tot uw heil verwachten. Zie Hij komt… om verwelkomd te worden!
Ook door u?

Joop Schotanus