Zie, Hij is gekomen

Henk Schouten • 77 - 2001/02 • Uitgave: 20
Wonderlijk is het, dat Kerstfeest. We horen van herders die wakker geschud worden door engelenzang. Vol verwondering gaan ze op weg en vinden Jezus. We lezen ook dat ze terugkeerden, naar hun werk- en woonomgeving neem ik aan, en God lovend en prijzend groot maakten om alles wat ze gezien en gehoord hadden. Ze zullen gejubeld hebben: Zie, Hij is gekomen.

We horen van Simeon en Anna, oude mensen, maar ook mensen vertrouwd met het profetisch Woord van God. Zie, Hij is gekomen, klinkt het uit hun beider mond

We komen in de kerstgeschiedenis wijzen tegen, magiërs. Deze mannen hadden zelfs aanwijzingen van een ster en beseften dat dit een vinger Gods was. Voor hen een getuigenis dat een groot persoon geboren was, zij vonden de weg tot Jezus en getuigden: Zie, Hij is gekomen.

Al deze mensen waren mensen zoals u en ik, mensen van vlees en bloed. Zij hebben Jezus met eigen ogen gezien. We lezen van Simeon zelfs dat hij het kind in de armen mocht nemen. Ongetwijfeld zijn er velen geweest die Jezus in hun armen gedragen hebben, want zo gebeurt dat met baby'tjes. Die mensen waren al dan niet bewust van het buitengewone daarvan.

Jezus is gekomen! Het is allemaal letterlijk waar. Nu kunnen we met de mensen van toen, in geloof mee kijken naar dat kindje klein en teer. Laten we ons daarover verheugen en het geboortefeest vieren. Daar ligt immers zoveel heil en vreugde.

Er zit voor mij nog een ander aspect aan het: "Hij is gekomen". Het betekent ook dat profetie vervuld is. Woorden zo lang geleden gezegd en geschreven, geïnspireerd door Gods Geest, blijken letterlijk vervuld te zijn. Zijn komst, zoals aangekondigd door al die profeten, greep diep in de loop van de wereldgeschiedenis in. Om een niet gering punt te noemen: onze Westerse jaartelling is erop gebaseerd. De geschiedenisboeken tellen de jaren voor of na Christus. Dat is niet gebaseerd op een idee of een mooie (vrome) gedachte of een verheven filosofische beschouwing. Maar het is gebaseerd op de werkelijkheid: Hij, die zolang tevoren was aangekondigd, Hij is gekomen en door Zijn komst is de loop van de wereldgeschiedenis totaal veranderd. Heeft Zijn komst ook uw levensloop veranderd?

Er waren nog wel anderen, die van de geboorte van Jezus hoorden. Zo was daar een Herodes. Hij hechtte geloof aan de boodschap. In ieder geval nam hij zijn voorzorgsmaatregelen, want hij bedacht dat als er een nieuwe koning der Joden geboren zou zijn, hij zijn positie zou verliezen. De kindermoord te Bethlehem is één van de vreselijke dingen die aan hem toegeschreven moet worden. Zijn geloof brengt hem niet tot aanvaarden, maar tot afwijzing van Jezus. Wat doet u met Jezus?

Er waren ook theologen, schriftgeleerden worden ze genoemd. Zij kenden de profetische Schrift, maar geloof hechtten ze er niet aan. Dat letterlijk vervuld zou worden wat ze in Gods Woord lazen, dat leek hen te spectaculair. Soms lees ik boeken en geschriften van tegenwoordige schriftgeleerden. Theologen, zo noemen we ze vandaag. Dan proef ik dezelfde afwijzing. Men kent de Schrift, maar hecht er geen geloof aan en dat verkondigen ze ook. Dat Gods Woord letterlijk geloofd mag worden en dat God handelt zoals daarin geschreven staat, wordt niet erkend en dan wordt de Heiland ook niet herkend. Herders waren geen theologen, vissers ook niet. Het waren wel gelovige mensen, die daarom door God gezegend worden. Zij immers zagen Jezus, die gekomen was.

Wat doen wij met deze dingen? Wat doen wij met die letterlijke vervulling die heeft plaatsgevonden? Trekken we daar onze lessen uit? Zien we en accepteren we de consequenties? Want het Woord van God dat zo duidelijk geschreven heeft over de eerste komst van Jezus, geeft ons ook een schat aan informatie over andere dingen. De belangrijkste daarvan is dat Jezus terugkomen zal. Fysiek, lichamelijk zal Hij terugkeren naar de aarde. Dan niet meer klein en kwetsbaar, maar met macht en majesteit, met kracht en heerlijkheid. Ook dan zullen er mensen zijn. Hoe zullen zij Hem begroeten?

Een bijzondere begroeting wordt beschreven in de Bijbel. Dat is de begroeting van de gemeente, de wereldwijde geloofsgemeenschap. Dat is de lijn van de herders en wijzen, van Simeon en Anna, de lijn van de apostelen en geloofsgetuigen en allen die Jezus aangenomen hebben. Dat zal een begroeting zijn op de wolken van de hemel. In een oogwenk zullen zij die gestorven zijn uit hun graven worden geroepen en zij die leven zullen in dat zelfde moment veranderd worden. Het zal een juichtoon worden, ongekend in heerlijkheid: Zie. Hij is gekomen!

Er is ook een ander ontmoeten. Daarin ligt geen heerlijkheid of vreugde. Dat is een ontmoeting voor de oordeelstroon van God. Ja, ook dat moet gezegd worden. Daar zullen allen verzameld worden die de Here Jezus niet hebben aangenomen als Heiland, Verlosser en Zaligmaker. Voor hen geen vreugde maar eeuwig verderf. Zij zullen vol spijt moeten erkennen: Hij is gekomen.

Wanneer u Kerstfeest viert, gelooft u dan echt dat Jezus gekomen is? Alleen in dat geval kunt u dit feest vieren in de blijde verwachting dat Hij die gekomen is, spoedig terugkomen zal.

Wat een feest zal het zijn, wanneer alle gelovigen zullen jubelen: Zie, Hij is gekomen.

ds. Henk Schouten