Zichtbaar zijn

Peter de Haan • 88 - 2012 • Uitgave: 9
De Here wil ons roepen om vissers van mensen te zijn, schrijft Dirk van Genderen in dit nummer. Christenen moeten meer zichtbaar zijn in de samenleving en het publieke debat. Te lang hebben we ons als gelovigen teruggetrokken op eigen terrein, veilig onder gelijkgestemden, prekend voor eigen parochie. We moeten meer het bekende marktplein op, de mensen laten weten dat de Here Jezus leeft nadat Hij ook voor hun zonden was gestorven.
Oei, dat is wel een lastige boodschap, over zonde en dat mensen vergeving nodig hebben. Zelfs op het eigen, christelijke erf is dat al een lastig thema. Dat is echter niet nieuw, dat speelde al in de eerste eeuwen van het christendom. De discussie over alverzoening gaat erover of Jezus centraal staat, of dat de mens het middelpunt is. We zien dus dat het humanisme weer aan een flinke opmars bezig is in de kerk.
Maar dat is geen reden tot niets doen. Integendeel, we mogen laten zien dat God niet veranderd is, maar wel mensen kan veranderen. De Here is trouw aan Zijn Woord, ook als het om Israël gaat, zo leest u in het artikel van Jan van Barneveld. Als het gaat om mensen veranderen, wil ik wijzen op Saulus / Paulus, een afstammeling van Benjamin. Lees hoe hij zich geroepen en gedragen wist door de machtige God en wees zelf ook zichtbaar.

Peter de Haan
Eindredacteur Het Zoeklicht